Замість дієти – танці й секс

Як свідчать результати останніх досліджень, товстунів у світі більше, аніж  голодних. Приміром, від ожиріння у світі потерпає понад мільярд жителів, а тих, хто систематично недоїдає, на щастя, все-таки на 200 тисяч менше. Такого висновку дійшов  у своєму дослідженні австралійський професор (Університет Північна Кароліна) Баррі Поупкін.

Серед українців також немало осіб із надлишковою масою тіла. І що ж їм робити? Як позбутися, по суті, хронічної недуги, яка спричиняє цілу низку інших хвороб? Шукати нові сучасні дієти, які невідомо чи помічні та корисні? Особливо якщо після них починаєш набирати вагу знову та ще більшу, ніж скинув. Із цими та іншими запитаннями звертаємося до відомого лікаря – гастроентеролога та фітотерапевта Валентина Щербини.

– Валентине Григоровичу, проблема переїдання пов’язана із особливостями організму чи станом людської психіки?

– Можна сказати, що з тим і тим. І все-таки це шкідлива  звичка, майже така ж, як і куріння чи наркотична залежність. Напевне ви не раз чули, що в стані стресу, хвилювання в багатьох людей підвищується  апетит. Причому хочеться з’їсти чогось смачненького, солоденького, а це, як правило, висококалорійні продукти. Другий момент: багато в чому переїдання залежить від самооцінки. Якщо вона занижена, то людина знайде безліч причин, аби бути невдоволеною собою. І тоді, приміром, аби виправити деякі вади своєї фігури, вдається до виснажливих дієт, які у наслідку призводять до ще більшого розладу в обміні речовин. Після  закінчення терміну дотримання дієти набирають ще більшу вагу. Людина мовби ходить по замкненому колу.

  Однак відомо, що й актори, моделі, співаки нерідко  дотримуються жорсткої дієти, і вона таки дає бажані результати.

– Звісно, такі факти непоодинокі, відомі з  давніх-давен. От нещодавно навіть показували фільм про Любов Орлову, яка дуже слідкувала завжди своєю фігурою, не в останню чергу мала таку чудову грацію завдяки дієті. Але не будемо забувати, що на першому плані завжди є і буде рух, фізичні навантаження, свіже повітря, а вже потім певне обмеження в їжі. До того ж людям, схильним до повноти, слово «дієта» я радив би краще забути. Чому? Нічого іншого, крім ще більшого психологічного стресу, вона не дає. По-перше, це невимовні  муки  відмовити собі у тому, що любиш. По-друге, це суцільний дискомфорт. І хоч би якою великою була сила волі, але й вона вичерпується. У цьому разі я радше говорив би не про дієту, а про свідоме обмеження себе в кількості  спожитої їжі, особливо солодощів, та цілковите вилучення зі свого меню продуктів, які  однозначно сприяють огрядності.

– Валентине Григоровичу, можете назвати ці продукти?

– Звичайно. Найзагрозливіші для талії солодкі газовані напої через надмірну кількість цукру: у склянці міститься не менше 5 чайних ложечок цукру, а в одному літрі – 25 ложок.  Картопляні чіпси, картопля фрі, або й звичайна смажена. Це калорійна суміш вуглеводів і  жиру плюс штучні смакові добавки. Усі солодкі батончики типу «снікерс». Далі – сосиски, сардельки, варені ковбаси, паштети. Вони складаються з сала, нутряного жиру, свинячої шкіри та різних хімічних наповнювачів. А також протипоказані  жирні сорти м’яса, особливо смаженого.

– Як же навчитися забувати  про свою ваду, аби не виробляти огрядній людині у себе ще більшого комплексу неповноцінності та не поглиблювати стресового стану?

– От, скажімо, такий приклад: якщо у вас гастрит з підвищеною  кислотністю (гіперацидний), то ані лікар вам не рекомендуватиме, ані ви самі не споживатимете продуктів із підвищеним вмістом кислоти (щавлевої, лимонної тощо) та ще й у великій кількості. Так і тут: варто обходитись без продуктів, які спричиняють ожиріння, або ж споживати їх у значно меншій кількості,  аніж зазвичай. Щоб не викликати ще більшого дискомфорту, обмежте собі дозу шоколаду та тістечок до символічної. А психологічно собі стверджуйте: я не на дієті, я нормально харчуюсь, але не їм багато того, що для мене шкідливо. Вагомим аргументом для дозованого споживання висококалорійних продуктів стає усвідомлення того, що ожиріння спричиняє цілу низку тяжких хвороб: атеросклероз, цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, серцево-судинну патологію. Ще один аргумент може бути такий: якщо лікар діагностує у вас, скажімо, хворобу нирок, печінки чи шлунка і не рекомендує вам споживати певні продукти, аби не поглиблювати розклад, ви ж усе-таки вилучаєте їх зі свого раціону. Отож і тут: спочатку певне обмеження, а потім уже й звичка до нього. І найостанніший аргумент:  легше боротися зі спокусою, якщо вона – не головне у житті. Люди почасти не мають іншого задоволення, аніж смачно, а головне, як кажуть, від душі попоїсти.

–  А які задоволення пропонуєте ви натомість?

– Головне, щоб вони сприяли здоров’ю. Якщо у вас є мета у житті, ви цілеспрямовано до неї йдете, то маєте пам’ятати: аби її досягти, треба бути здоровим. Далеко не остання причина виникнення надлишкової маси тіла – це гіподинамія. Скільки вже писано-переписано, наскільки корисно ходити пішки щодня хоч би кілька зупинок. А чи ходимо? Якщо це не вдається, вмикайте музику і танцюйте хвилин 10 – 15. Але з’їдену шоколадку дуже складно «відробити», хіба що за кілька годин у тренажерному залі. Дуже корисно хоча б по вихідних їздити на прогулянки велосипедом. Абсолютно згодний із думкою колишнього  союзного  міністра охорони здоров’я академіка Чазова, який казав, що секс – це необхідна складова здоров’я і спортивної статури.

– Дякую за розмову.