Аналгетики руйнують нирки

Опубліковані й відповідно стали відомі широкому загалу результати досліджень, проведених в Німеччині, які виявили переконливий зв’язок між захворюванням нирок і регулярним використовуванням комбінованих препаратів парацетамолу й аспірину, особливо, якщо  їх застосовувати разом із кофеїном. Багато болезаспокійливих засобів, які продаються без рецептів і рекламовані як найефективніші, швидкодіючі та безпечні, насправді завдають непоправної шкоди здоров’ю.

Ми запитали у провідного українського фармаколога, члена-кореспондента НАН та АМНУ Івана Чекмана, як варто нині ставитися до аналгетиків у контексті цієї інформації?

– Найпоширеніший у світі симптом, який змушує вдаватися до медикаментозної допомоги, – це біль. Він виникає як відповідна реакція мозку на хімічні подразники, які виникають унаслідок травм, інфекцій та інших змін в організмі. Не всі можуть витерпіти біль, навіть якщо він середньої інтенсивності. А здатність його терпіти  залежить від психологічних особливостей кожної людини. І хай там як, але хронічний біль –  це одна з найдорожчих проблем сучасної охорони здоров’я. Доступна, приміром,  така інформація: у США  проблема  болю вимагає щорічно для її подолання майже 90 млрд. доларів. У розвинених  країнах світу біль уражає понад 25 – 30 відсотків населення. І щороку ці показники зростають.

Однак, справді, результати сучасних досліджень свідчать, що ризик частого й безконтрольного застосування  аналгетиків (знеболювальних препаратів) переважає будь-яку  передбачувану користь. Приміром, існує ціла низка больових симптомів, які не можна усувати аналгетичними засобами, оскільки вони «стирають» повну картину симптоматики, і відповідно ускладнюють діагностику. А вчасно нез’ясована причина болю може призвести і до смерті. Результати досліджень Генрі К.Бічера  доводять, що 35 відсотків пацієнтів, які потерпають від різних хворобливих станів, відчували полегшення після того, як їм давали плацебо, тобто цілком  нейтральний засіб.

Справді, під час обстеження пацієнтів, які зловживають  знеболювальними, виявлено специфічні зміни в нирках: вони зменшуються і в них  відкладається кальцій. Вчені вважають, що прийом понад 300 г знеболювальних засобів на рік вважається небезпечним для нирок, особливо у поєднанні зі жарознижувальними піґулками. До того ж, кожному варто знати, що аналгетики не усувають причин болю, а просто блокують відповідь мозку на нього, водночас отруюючи організм. Висновок напрошується сам собою: до болезаспокійливих ліків треба ставитися обережно, обов’язково радитися з лікарем, адже захоплення ними не таке вже й безневинне.