У комплексі – й соколікування

Здавалось би,  люди за  сотні років так звикли до лікування за допомогою фармацевтичних засобів, що вже й інших способів, аніж ковтнути піґулку, собі не уявляють.

Однак досвід позбавлення себе недуг завдяки цілющим рослинам  сягає тисячоліть. Чаї, екстракти, настої та настоянки  з них – помічні, корисні, а часто й незамінні у боротьбі з багатьма хворобами. Візьмімо чи не найпоширенішу нині хворобу  – гастрит. Це, як відомо, запалення слизової оболонки шлунка. У комплексному лікуванні цієї хвороби з успіхом застосовують різні соки: з овочів, лікарських рослин, фруктів.

У домашніх умовах до сокотерапії капустяним соком вдаються при гастриті зі зниженою та нульовою кислотністю. Його п’ють відразу після приготування теплим тричі на день за 30-40 хв. до їди, курс лікування 3-4 тижні. Дозування – починати з кількох ложок, довести до 1 склянки за прийом. Щоб зробити смак соку приємнішим, можна додати кілька крапель лимонного соку.

Нинішньої теплої осені досі буяє подорожник великий, що має неабиякі протизапальні властивості. Листя слід добре помити й ошпарити окропом, відчавити сік, який слід кип’ятити 1-3 хв. Приймати по 1 ст. л. 4 рази на день за 15 – 20 хв. до їди.

Картопляний сік вживають у суміші з журавлиновим. Сік із 200 г картоплі треба залишити на 1-2 години, щоб відстоявся, злити і змішати з соком журавлини (50 мл, можна використати відвар: вичавки журавлини залити 100 мл води, кип’ятити 5 хв., настояти). Пити суміш за 15 хв. перед їдою тричі на день упродовж місяця.

Перед їдою можна пити сік горобини звичайної, смородини, яблука, калини, петрушки, собачої кропиви, кульбаби. Сік кульбаби, яка нині ще зеленіє, розвести водою 1:1, кип’ятити 2-3 хв. Вживати по чверті склянки двічі на день за 20 хв. до їди.