Ціни правильні, і платити треба

Відтоді, як столична влада запровадила нові тарифи на паркування автомобілів, пристрасті навколо цієї теми не вщухають. Антимонопольний комітет висловив свій протест і подав позов до суду. Обурливі матеріали з’являються в пресі. На припаркованих автомобілях з’являються папірці зі зверненнями: «Не платіть! Ціни неправильні!». Ми спробували розібратися, чим викликано підвищення тарифів.

За словами директора КП «Київдорсервіс» Василя Стуса, збільшення вартості паркування викликано не підвищенням собівартості послуг, а необхідністю введення обмежень на тривалість перебування автівок на дорогах шляхом економічного впливу, що зменшить затори, особливо у центрі столиці. Високі тарифи, на його думку, змусять фірми будувати біля своїх офісів підземні стоянки, аби не паркуватися у дворах та на газонах.

Як відомо, нові тарифи вирахувано залежно від зони паркування. Вони становлять 10, 6 і 3 грн. за годину залежно від зони. Водій має сплатити гроші наперед і отримати квитанцію (усі парковки мають касові апарати), інакше автомобіль може не дочекатися господаря, бо його евакуатором відправлять на спецстоянку. Стоянка до 5 хвилин – безплатна, від 5 до 30 хвилин – коштує половину тарифу. Київрада визначила перелік громадян, для яких паркування безоплатне чи пільгове.

Перші місяці роботи з новими тарифами переконали, що сума в 10 грн., встановлена для паркування у центрі, для багатьох «не підйомна». Тому адміністрації Шевченківського і Печерського районів звернулися до міської влади з проханням знизити ставки і залишити їх на рівні 6 і 3 грн.

Для постійних клієнтів запроваджено, як ми вже повідомляли, поквартальні талони на паркування вартістю 810 грн. – він надає право зупинятися на платних стоянках на будь-який термін.

– Шевченківська райрада та держадміністрація вже купують квартальні талони, – зазначив в.о. директора КП «Райпарксервіс» Шевченківського району Едуард Линник. – Тож платитимуть усі без винятку – і депутати, і міліція, і прокуратура. У разі неправильного паркування – застосовуватимемо евакуатори. До кінця 2007 року плануємо заробити на стоянках чималу суму, половина якої надійде до бюджету, а решта – на розвиток галузі, будівництво підземних паркінгів, влаштування стоянок тощо. Якщо у червні валовий дохід підприємства становив 11 тис. грн., то нині ми отримуємо у 12 разів більше. 70 відсотків цих коштів надходить до бюджету.

Найближчим часом на центральних вулицях – Рейтарській, Воровського, Терещенківській, Софійській та інших – з’явиться 15 нових паркувальних майданчиків. Невдовзі і на тротуарах безплатно машини не стоятимуть.

У разі виникнення якихось непорозумінь з паркуванням на території Шевченківського району можна зателефонувати безпосередньо у райпарксервіс за номером 278-33-93.

Олександр НІКОЛАЄНКО
За матеріалами прес-служби Шевченківської РДА