Чому перенесли саміт СНД

Несподівано для всіх, Росія ініціювала перенесення чергового саміту СНД, який мав відбутися в Мінську 17-18 жовтня. Президент Білорусі Олександр Лукашенко публічно висловив з цього приводу своє невдоволення. Експерти вважають, що саміт перенесли через проблеми у відносинах Росії з Грузією та Білоруссю.

МЗС Росії надіслало до Виконкому СНД ноту з пропозицією про перенесення терміну чергового зібрання голів держав СНД, в якій посилається на домовленість Володимира Путіна з головою Ради голів держав СНД Нурсултаном Назарбаєвим. Представник МЗС Росії Андрій Кравцов сказав, що наразі не готові якісь пункти порядку денного мінського саміту.

Олександр Лукашенко емоційно сприйняв цю ініціативу, заявивши, що «деякі країни СНД вважають себе державами першого рангу й ухвалюють такі рішення одноосібно». Роздратування пана Лукашенка політологи пояснюють тим, що він розраховував під час цього саміту вирішити проблеми з ціною на російський газ у 2007 році.

Ініціатива Кремля про скасування мінського саміту є дипломатичним демаршем на адресу офіційного Мінська, переконаний доцент Московського інституту міжнародних відносин Кіріл Коктиш. Він згадує, що Лукашенко наприкінці вересня на прес-конференції заявив, що коли Росія піде на підвищення ціни на газ для Білорусі в чотири рази – до 200 доларів за тисячу кубометрів, то це стане причиною розриву стосунків між Москвою та Мінськом.

Офіційна Москва дала зрозуміти, що дуже розгнівана останньою прес-конференцією пана Лукашенка, на якій він різко звинуватив Росію в спробі зруйнувати союз. До того ж, це відбулося на піку загострення російсько-грузинської кризи. Заяви пана Лукашенка були сприйняті в Москві, як дуже недружні.