Отаке в Одесі кіно

Більше року тому постала проблема незаконної приватизації Одеської кіностудії, що й стало приводом для створення в Одесі громадського руху на її захист «Місце зустрічі змінити не можна».

На думку організаторів руху, Одеську кіностудію просто вкрали у держави, оформивши так зване акціонування з великою кількістю порушень законодавства України, фальсифікацією документів, підробкою підписів відомих людей, порушенням авторських прав і прав людини. Як зазначив режисер Леонід Павловський: «Акціонери навіть заборонили працівникам кіностудії надавати мені та іншим режисерам копії наших фільмів. Це просто знущання…»

Про мету та завдання руху розповіли голова Одеської міської організації політичної партії «Трудова Україна» Дмитро Співак та кінорежисер, народний артист України, в.о. голови Одеської організації Національної спілки кінематографістів України Ярослав Лупій. Нині організація зібрала 24 тисячі підписів одеситів на захист кіностудії.

Основні вимоги такі: розсекречення процесу приватизації, відкритий тендер можливих акціонерів, участь трудового колективу в процесі акціонування й, безумовно, дотримання при цьому законів України. Тобто альтернативи акціонуванню немає, але проводитися воно має відкрито. І, зрозуміло, мають бути гарантії того, що кіностудію не буде перепрофільовано, а на ласому шматочку землі над морем не з’являться дохідні будинки, розважальні заклади тощо. Нині справа про незаконне акціонування Одеської кіностудії розглядається в суді.

Тетяна ОПАНАСЕНКО