Видиме й невидиме Врубеля

Цей художник належить до тих виняткових митців, які уособлюють дух свого часу, є символом своєї епохи. У його суперечливому сповідальному мистецтві примхливо поєдналися світосприйняття зламу століть із невідворотним трагізмом та мріями про вселенську гармонію. Творчий доробок цього художника вирізняється яскравою самобутністю та універсалізмом. Він умів робити невидиме видимим. Сприйняття його творів потребує роботи очей, серця й розуму.

Мова – про Михайла Врубеля. Уявити його творчість без київського періоду (1884 – 1889 рр.) неможливо, оскільки саме тут він сформувався як художник. Нещодавно у Музеї російського мистецтва відкрилася виставка його творів, присвячена 150-річчю з дня народження видатного художника.

На виставці експонується найбільше зібрання творів Врубеля – 143 роботи, хоча деякі з них можна побачити лише на комп’ютері, оскільки вони погано збереглися. Та все ж таки відвідувачі виставки можуть побачити найвідоміші твори художника київського періоду, такі як «Дівчинка на тлі перського килима», «Натурниця в обстановці Ренесансу», «Натурник», «Східна казка». Також в експозиції – численні етюди, ескізи до розписів Володимирського собору, фото розписів Софійського собору та Кирилівської церкви.

Представлені й роботи московського періоду творчості Михайла Врубеля, зокрема відомі ілюстрації до «Демона» та «Фауста», а також майоліка майстерні Образцова. На слайдах – твори митця з Третьяковської галереї.

Протягом року відбудеться низка заходів, присвячених ювілею: відновлення зали Врубеля, виставка з нагоди 120-ї річниці створення картини «Дівчинка на тлі перського килима», буде видано альбом усіх творів художника (у двох варіантах – звичайному і подарунковому), а також заплановано випуск відповідного компакт-диску. Очікуються тематичні екскурсії та встановлення пам’ятника Врубелю.

Виставка триватиме до 25 квітня.