Музичний сюрприз для Іспанії

XVI Міжнародний фестиваль «Музичні прем’єри сезону» (21-28 березня), поміж засновників якого Головне управління культури і мистецтв КМДА, Київська організація Національної спілки композиторів, представив багату палітру нових творів сучасних київських авторів. Відбулося 24 концерти симфонічної, камерної, хорової музики. Із понад 200 творів, що прозвучали в дні фестивалю, майже половина – прем’єрних, 65-ти київських композиторів.

– Програма фестивалю – різножанрова. Цікава і за складом авторів, бо ж участь брали і метри-композитори – Євген Станкович, Леся Дичко, Анна Гаврилець, Левко Колодуб і середнє покоління, й молодь – прозвучало, приміром, два концерти з творів студентів композиторського факультету Національної музичної академії імені П.Чайковського, – не приховує задоволення голова Київської організації НСКУ, музичний директор фестивалю Ігор Щербаков, який, до слова, також поміж тих, хто представляв свої нові твори.
Цьогорічні «Музичні прем’єри сезону» вагомішими стали не тільки духовно, а й матеріально: Міністерство культури і туризму виділило для проведення фестивалю 230 тисяч гривень, що на 30 тисяч більше, ніж торік і на 80 тисяч більше, ніж позаторік.

Поміж прем’єр хочеться  передусім  назвати «Хорал» для струнних Анни Гаврилець, «Фінську колискову» для двох скрипок та струнного оркестру Євгена Станковича, національну українську гопак-оперу Ігоря Панова «Співомовки», балетну версію «Алькасар… Дзвони Арагону» Лесі Дичко. Зупинімось докладніше на цій оригінальній  прем’єрі.

– Це – «Іспанські фрески» для фортепіано в шести частинах, – розповідає Леся Василівна. – Присвятила твір Її Величності королеві Іспанії Софії. Під її патронатом процвітає Мадридська консерваторія, королева надає кошти на розвиток музики, буває весною на випускних екзаменах у консерваторії, де, до речі, викладає нині і відомий український піаніст Вадим Гладков. Домовилася з ним, що зробить запис цього твору і копію вручить королеві Софії. Я цікавлюся  пам’ятками культури, архітектури Іспанії.  Які дивовижні, фортеці-замки там, а художники! Хоч і не була в тій країні, але багато читала, бачила репродукції в альбомах. Одна із частин цього твору,  п’ята, називається «Франциско Гойя. Серія «Капрічос» (танець). А шоста частина – «Дзвони Арагону». До цього твору додалася  музика і гітари, й ударних інструментів. Твором зацікавилися в Рівненському гуманітарному університеті, де є кафедра балету. Тож і створили одноактну балетну версію. Постановник – Роксана Горбачук. А представив прем’єру в Києві ансамбль сучасної хореографії «Неоданс» у супроводі фортепіано (Ірина Казимирська) та ансамблю ударних інструментів «Ars Nova» (художній керівник Георгій Черненко). На прем’єру запросили і представників посольства Іспанії в Україні.

Поміж виконавців нових творів, що прозвучали в дні фестивалю, і уславлені музиканти – ансамблі «Київські солісти» під орудою Богодара Которовича, «Київська  камерата» – Валерія Матюхіна, симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України під керівництвом Володимира Шейка, і колективи з поза меж Києва, як, приміром, хоровий ансамбль «Свят-коло» із Макарова під орудою Віктора Степурка. Серед виконавців – колективи студентів музичних закладів і аматорський академічний дитячий хор «Веснівка» Міжнародного центру культури і мистецтв, де керівник Жанна Сосновська.

У рамках фестивалю відзначили 20-річчя хору «Павана» Національного педуніверситету імені М.Драгоманова під орудою Людмили Байди. Відбувся і конкурс-фестиваль класичної гітари імені Марка Соколовського. І – концерт із творів молодих польських композиторів, а вже у травні їхні українські колеги вирушать до Польщі. Презентували й нові нотні видання і музикознавчі книжки, також  компакт-диски із записами творів київських композиторів.