Грандів б’ють

Єврокубкові пристрасті цікаві й без нас

Сьогодні відбудуться перші чвертьфінальні матчі Кубка УЄФА. Боротьбу за другий європриз для клубів продовжують вісім колективів з Англії, Болгарії, Іспанії, Німеччини, Росії, Румунії та Швейцарії. Причому подвійне представництво має не хтось з європейських грандів, а скромна за континентальними футбольними мірками Румунія.

Правда, румуни цього року ведуть перед і в єврокубковому реєстрі, випередивши за національним коефіцієнтом навіть визнаних історичних лідерів – іспанців, італійців, і англійців. І принаймні місце в напівфіналі Кубка УЄФА вони собі вже гарантували, оскільки бухарестські «Рапід» і «Стяуа» розіграють заповітну перепустку до квартету найсильніших між собою. Решту чвертьфінальних пар утворили «Базель» (Швейцарія) та «Мідлсбро» (Англія), «Левськи» (Болгарія) та «Шальке» (Німеччина) і «Севілья» (Іспанія) та «Зеніт» (Росія). Букмекери ставлять на «Мідлсбро», «Шальке» та «Севілью». Хоча росіяни, приміром, уже відчули смак перемоги над іспанським «середняком», обігравши його в груповому турнірі з рахунком 2:1. Цікаво, що з восьми конкурентів лише один – клуб з німецького Гельзенкирхена – свого часу виступав у континентальному фіналі. Нагадаю, що «Шальке» заволодів Кубком УЄФА 1997 року. Значно титулованішими є чвертьфіналісти Ліги чемпіонів. Але й там іменитіших більше б’ють, ніж милують. Принамні після стартових матчів реальнішими здаються шанси «Барселони» і «Арсеналу», хоча в їх активі менше тріумфів у єврокубках, аніж у безпосередніх конкурентів. «Арсенал» у рідних стінах узяв гору над «Ювентусом» завдяки «сухим» голам Фабрегаса і Анрі, а каталонці відстояли нульову нічию на гостинах у «Бенфіки»….

З-поміж інших спортивних цікавинок виокремлю: перемогу вітчизняних плавців у матчевій зустрічі з поляками та чехами; срібну та бронзову медалі наших гімнастів Романа Зозулі та Євгенія Богоносюка на етапі Кубка світу в Німеччині; другий приз Руслана Пономарьова на шаховому турнірі імені Анатолія Карпова в Росії – першим фінішував іспанець Олександр Широв; успіх «Маркохіма» в стартовому фінальному турі чемпіонату країни з волейболу – 3:1 над «Азотом».