Самовар вищий і важчий за його творців

У «Книзі рекордів України» поповнення – у категорії «Розміри» зареєстровано найбільший діючий самовар, встановлений у приміщенні Центрального залізничного вокзалу Харкова.

Відомо, що самоварами  користувалися іще за античних часів: у металеву посудину, наповнену водою, кидали розпечений камінь, котрий доводив її до кипіння. Потім у країнах Європи з’явилися вже досконаліші конструкції. У середині XIX століття в деяких російських губерніях самовари почали виготовляти чи не в кожній кузні. Цілі селища спеціалізувалися на виготовленні окремих деталей, з яких потім збиралися готові вироби.

У Запоріжжі напередодні Масниці місцеві майстри вирішили розім’ятися. На замовлення харківських залізничників було створено унікальний самовар – велетень «Харків» №5. Його висота – 1800 см, об’єм – 360 літрів, вага – 305 кілограмів. Витвір мобільний та універсальний. Розбирається на три частини, які можна транспортувати до місць масових заходів. Вода нагрівається як електрикою, так і дровами.

Самовар «Харків» у центральному залі вокзалу «Харків-Пасажирський» виставлено у величезній гарній шкатулці, яку використовують також для міні-кухні, де печуть  налисники та млинці.

Аналогів такого розміру самовара не існує!