«Кайдани» вільного журналіста

Незалежний журналіст певною мірою асоціюється з таким собі борцем за правду, який і один у полі воїн, маючи за зброю перо чи мікрофон. Над таким романтичним образом добряче потрудилися зарубіжні література й кіно. Саме взаєминам цих представників вільної журналістики з редакціями вітчизняних ЗМІ був присвячений круглий стіл у Національній спілці журналістів України.

Прогнози такі: за умови роздержавлення засобів масової інформації кількість вітчизняних фрілансерів (так називають вільних журналістів) збільшиться щонайменше на сім тисяч чоловік. Ці лицарі пера вигідніше вирізняються серед своїх «штатних» колег значно більшою свободою вибору тем, професійних можливостей, часу та зусиль, яких треба докладати для створення якісного продукту. Такі журналісти завжди були авторами найбільш неупередженої та збалансованої інформації, бо вони меншою мірою залежать від тиску з боку власників ЗМІ. Водночас вони частіше за інших журналістів зазнають порушень своїх авторських прав: внесення суттєвих поправок та змін у статті без попереднього узгодження із автором, невиплата гонорарів та ряд інших, властивих тільки їм проблем.

У багатьох європейських країнах звичною є практика, коли у редакції працює лише кілька штатних репортерів, інші – редактори відділів. Усі необхідні матеріали замовляються фрілансерам. Така співпраця є вигіднішою, зокрема, в плані оподаткування. В Україні ринок журналістських послуг іще не досягнув такого рівня. Тому вільний журналіст зі своїм матеріалом часто змушений оббивати пороги редакцій, мало не благаючи взяти його твір. Зрозуміло, що бути фінансово забезпеченим, впевненим у завтрашньому дні за таких умов не доводиться.

Саме з метою надання допомоги, захисту та підтримки вільних журналістів члени Незалежної медіа-профспілки України створили відповідний осередок – Бюро фрілансерів. Про нього розповів голова медіа-профспілки Сергій Гузь: «Враховуючи ситуацію у інформаційному секторі та досвід профспілкових організацій країн Західної Європи, і було створено цю організацію. Мета її діяльності – сервіс, який запроваджено для підвищення рівня захисту професійних, трудових, економічних прав найбільш уразливої категорії журналістів – фрілансерів, за допомогою створення і впровадження ефективного та дієвого механізму саморегуляції таких журналістів».

Бюро фрілансерів ставить перед собою багато важливих завдань. Основне – створення повноцінної веб-сторінки з різноманітними базами даних: інформацією про самих журналістів, мас-медіа, вакансій та гонорарів з метою запровадження системи замовлень матеріалів через бюро, розміщення новин, анонсів та функціонування форуму. Тобто, потенційний замовник зможе знайти на сайті список фрілансерів з усіх міст і областей України, їх спеціалізацію, координати. Самі ж вільні журналісти зможуть ознайомитися з інформацією, якою поділилися їхні колеги щодо сум гонорарів, які пропонують ті чи ті редакції. Також планується створення так званого «чорного списку» – ЗМІ, які невчасно розраховуються за замовлення або взагалі грішать несплатою гонорарів.

Наступне завдання бюро – постійний моніторинг дотримання професійних та соціальних прав вільних журналістів, ефективне та оперативне надання необхідної правової, організаційної допомоги журналістам-фрілансерам у випадках порушень їх прав та з питань створення таких осередків в регіонах України (функціонування «гарячої лінії» з юридичних та організаційних питань, надання консультацій юристом).

Іще одна суттєва проблема, з якою нерідко стикаються вільні журналісти, – відсутність журналістського посвідчення, через що вони нерідко не можуть потрапити на потрібний їм захід. Тож Бюро фрілансерів займається розробкою пакета допоміжних документів для фрілансерів, які гарантовано захищатимуть права цих журналістів і допомагатимуть уникати критичних ситуацій. Їм будуть видаватися легітимні прес-карти, сприятимуть в акредитації до установ усіх державних рівнів.