Кобзар на землі Еллади

У столиці Греції – Афінах – відбулося відкриття 45-го за кордоном пам’ятника Тарасу Шевченку. Урочиста акція пройшла в рамках здійснення національного культурного проекту «Дні України в Греції» і була приурочена до 192-ї річниці народження видатного українського поета.

В урочистостях взяли участь видатні українські діячі мистецтва, культури та спорту грецької громадськості.

Учасники заходу відзначили, що це є перший пам’ятник Великому Кобзареві на землі давньої Еллади. Нині в 44 містах та столицях світу, де компактно проживає українська громада, зокрема у Буенос-Айресі, Вашингтоні, Москві, Санкт-Петербурзі, Торонто встановлені монументи українському генію, який є символом свободи та боротьби за незалежність українського народу. Відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку в Греції є ознакою зрілості української нації та її прагнення ознайомити інші народи із власною самобутністю.

Як зазначив посол України в Греції Валерій Цибух, встановлення монумента в Афінах свідчить про прагнення українців зберегти та розвивати національну культуру і традиції, єднає їх навколо ідеї гідного представлення Української держави у Греції та у світі в цілому.

Автором монумента, виконаного у мармурі та бронзі, став дійсний член Української Академії мистецтв та Української Академії архітектури, лауреат Державної премії ім. Т.Шевченка Валентин Зноба. Робота відомого скульптора над пам’ятником тривала шість місяців.