Енергетика колисанок корисна всім

Росава презентувала довгоочікувану платівку «Колисанки» – це кульмінація її проекту «Нація починається з колиски». Вперше в Україні видається альбом з подібним змістом: українські народні колискові в професійних аранжуваннях. Альбом «Колисанки» – поза часом і модою. Ця музика покликана виховувати та передавати дитині світогляд, що ґрунтується на рідному корінні. З іншого боку, це просто платівка гарних пісень у виконанні Росави.

На презентації диска в Українському центрі народної культури, музеї імені Івана Гончара, дітей та журналістів було порівну. Діти співали, самостійно робили іграшки, витинанки та мотанки, журналісти спілкувалися з Росавою, а також із гостями презентації – Ніною Матвієнко та лідеркою групи «Крихітка Цахес».
«закінчилися питання, переходимо до частування», – заявила Росава після імпровізованої прес-конференції. Традиційний алко-фуршет замінили пиріжки з вишнями та узвар. У розбалуваних журналістів напій із сухофруктів викликав куди більший ажіотаж, ніж обридле шампанське.

Платівка Росави «Колисанки» – цілковита протилежність як її попереднім роботам, так і іншим фольк-проектам. На закиди щодо доцільності подібного вузькоспрямованого проекту Росава відповідала: «Чому ж це не комерційний проект?! У столиці щонайменше народжується 30 малюків на день. Треба освіжити в пам’яті колисанки!».

Росава запевняє, що коло потенційних слухачів альбому широке: це як діти, так і дорослі. Адже енергетика колисанок передається на підсвідомому рівні та доступна, корисна усім. Крім того, робота, безперечно, цікава і меломанам. До створення музики долучилися відомі та досвідчені музиканти – Едуард «Діля» Приступа, брати Тимофій та Євдоким Решетько, гурти  «Йогурт» та  «Схід Side». Більшість композицій – обробки автентичних українських колискових, які Росава відбирала для платівки з різноманітних джерел. Лише дві композиції належать перу  Росави та Ділі. Причому текст до однієї з цих авторських колискових написала Росава, а до другої – запозичений в Олександра Олеся. Під час запису альбому, крім традиційних гітар та клавішних інструментів, було використано гобой, сопілку, скрипку, флейту, альт, саксофон, віолончель, дудук, бандуру, кларнет, акордеон, альт.

Альбом «Колисанки» – проект світоглядний, тому й не розрахований на концерти. Замість звичного після випуску нового альбома туру Росава поїде в... дитячі будинки. «Та це буде не промо-акція, а знак уваги, – зазначає співачка, – дітям, яким не вистачає родинного тепла, особливо важливі колисанки. Також для них влаштовуватимемо майстер-класи з виготовлення іграшок та інші дитячі забавки».

Крім «Колисанок», проект «Нація починається з колиски» супроводжується двома відеороликами. «Ой, спи дитя» – мультфільм, створений львівськими художниками-аніматорами. Відеокліп «Спи, Маленький Козачок»  протягом 2005 року використовувався в заставці до програми «На добраніч, діти». Власне, перший ролик також створювався як повноцінна заставка до вечірньої казки. Та Перший  Національний відмовився від нього: мовляв, діти не асоціюють себе з головним героєм того ролика. «А чому вони мають себе з ним асоціювати?! – дивується Росава, – це Добрик. Він намальований не ідеально, як і світ навколо нього, але це максимально близько до того, яким бачить світ дитина». Планується зйомка ще одного відео на одну з «Колисанок».

Наступний проект Росави буде присвячено коханню між чоловіком та жінкою. «Альбом буде спрямований на те, аби підняти народжуваність у країні, – розповідає артистка, – сама ж поки що дитину заводити не збираюся, бо маю багато творчих планів, і, боюсь, у мене не вистачатиме часу, аби  приділяти дитині достатньо уваги».