Сміття в брикетах і гривнях

Під час робочої наради, присвяченій реформуванню житлово-комунального господарства міста, начальник Головного управління комунального господарства Михайло Шпарик повідомив, що столична влада планує підвищити тарифи перевізникам на вивіз сміття.

– Тариф на вивезення сміття на 47 відсотків складається з вартості пального, – зазначив Михайло Миколайович. – А для нормального функціонування перевізників сміття необхідно, щоби ця складова не перевищувала 20-25 відсотків. Щодо виділених торік субсидій, то перевізники їх повністю отримали. Дотації за січень-лютий цього року – 4,1 мільйона гривень для районів і 300 тисяч для «Київспецтрансу» – буде розподілено найближчим часом.

За повідомленням Михайла Шпарика, місто закупило обладнання для переробки фільтрату на полігоні №5 у Великих Дмитровичах і планує впродовж року модернізувати звалище.

– Установку придбано на тендерній основі, – зазначив пан Шпарик. – Завдяки новітній лінії проблему очищення фільтрату вперше в Україні буде розв’язано.

Установка коштує 4 млн. євро. Обладнання надходить безпосередньо на полігон, монтується і до 20 березня почне працювати. Але це ще не всі нововведення. Виділено понад 15 млн. грн. для проведення на звалищі будівельно-монтажних робіт. Зокрема вже розпочато облаштування спеціального майданчика для зберігання брикетованих твердих побутових відходів, які раніше спалювали на заводі «Енергія». Таким чином, на думку Михайла Шпарика, буде розв’язано проблему модернізації полігону й продовжено його функціонування. Адже через накопичення на звалищі близько 300 тис. кубометрів фільтрату, який просочується у підземні води, екологічна служба Київщини ухвалила рішення про закриття полігону.