Обереги від Ірини

З-посеред понад 400 учасників Дев’ятої міжнародної виставки навчальних закладів «Сучасна освіта в Україні-2006», яка нещодавно відбулася в столичному Палаці спорту, вигідно вирізняється стенд Центру творчості дітей та юнацтва.

...Від його експонатів віяло літом, теплом і затишком. На столі – дивовижні вироби з дерева, глини та солоного тіста, на стінах – вишукані вишиванки, малюнки і обереги. Останніх було кільканадцять видів у формі підківок, сонечок, віял, кошиків. Важко уявити, скільки, окрім таланту і смаку, треба мати терпіння, аби дібрати колосочок до колосочка, квіточку до квіточки, наклеїти малесенькі зернинки.

У оберегів – прадавня історія. Прийшли вони до нас ще з дохристиянських часів, коли пращури нинішніх українців уклонялися богам Сонця і Врожаю, просили їх, аби вродило збіжжя, не побив його град і не спалили громовиці. Все це спадає на думку, коли вдивляєшся в рукотворне диво очима вже міської людини і з соромом зізнаєшся, що не завжди вдається розпізнати зерняток-годувальників.

Неабияким відкриттям для мене стало те, що всі ці обереги створила шістнадцятирічна учениця професійного ліцею будівництва та фітодизайну Ірина Контурко. Впродовж двох років приходить вона сюди після занять, розробляє ескізи і творить. Викладач ЦТДЮ Юлія Куренкова сказала, що талановита дівчина з терпінням та натхненням створює і нові дива, і копії своїх оберегів. Після новорічного свята чимало гостей цього славного навчального закладу, де замість байдикування тисячі дітей навчаються в понад двадцяти гуртках, секціях і студіях, понесли у свої оселі обереги. Даруючи, авторка та її вчителі приказували: «Хай ніщо недобре не торкнеться ваших домівок».

Даремно директорка ЦТДЮ, молода й енергійна Наталя Брюховецька, її колеги та Ірина Контурко хвилювалися, створюючи виставковий стенд. Він удався надзвичайно привабливим і людяним – тут не було, як деінде, товстих і, даруйте, нерідко нудних вихвалянь-буклетів. Лише вироби дитячих рук, котрі промовляли самі за себе. Міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко нагородив цей позашкільний заклад дипломом «За вагомий внесок у інноваційний розвиток національної системи освіти».