Феєрія в Національній опері

Дванадцяту річницю свого заснування відсвяткувала в Національній опері Київська муніципальна академія танцю імені Сергія Лиферя, яку очолює професор Юрій Станішевський.

На сцені Національної опери того вечора – справжня феєрія-концерт юних вихованців академії. Глядачів вразили нові постановки учнів та студентів І, ІІ курсів відділення класичної хореографії. Це «Гімн закоханих» Вангеліса, де Валерія Черняк та Олексій Потьомкін мовою сучасної пластики оригінально інтерпретували сутність хореографічного задуму. Вишуканим виконанням привернули увагу Юлія Кічігіна, Володимир Борисов, Олена Анцупова, Марія Шурхал та Аліна Дулєсова в адажіо з балету «Фестиваль квітів у Дженцано» Е. Хельстеда, у варіаціях з хореографічної картини «Вальпургієва ніч» Ш. Гуно (постановка М. Фокіна) та варіаціях Графинь-Вишеньок з балету «Чіполліно» К. Хачатурян (хореографія Г. Майорова).

Під оплески демонстрували вишкіл студенти І, ІІ й IV курсів – Анастасія Забережна, Віолета Балінська, Ольга Горячева, Надія Лищенко, Сергій Мерзляков та Інна Бевз.

Захоплення в глядачів викликала віртуозна постановка відомого сучасного балетмейстера Алекса Урсуляка, зокрема, адажіо з балету «Чи почуєш ти мене?» (мелодія Дж. Хорнера) де кожен рух Яніни Рудницької і В’ячеслава Кравченка викликали оплески. Краса, грація і гармонія органічно поєдналися в магічній ритміці космосу. А дві фінальні постановки концерту – «Фламенко» й «Індуський танець» із балету «Баядерка» Л. Мінкуса, вкрай «розпалили» глядача.
Добре слово – і про учнів і студентів відділення народної хореографії. Зокрема, про «Вишивальниць» і «Ляльок» І. Іващенка в постановці геніального балетмейстера ХХ століття Павла Вірського. А солістки Оксана Трохимчук й Оксана Маруга, а також студенти ІІ, ІІI курсів Олексій Ющенко і Тарас Лук’ян не тільки яскраво проявили свої художньо-артистичні здібності,  але й вкотре підтвердили, що основоположник академічного українського народного танцю Павло Вірський залишається неперевершеним і на порозі третього тисячоліття.

Володимир КОРНІЙЧУК