У прикордонників нові стандарти

Європейський Союз розпочав дворічний проект, спрямований на підвищення ефективності розвитку персоналу в Державній прикордонній службі України. На думку фінансових донорів, проект, який носить назву «HUREMAS» і виконуватиметься в рамках програми TACIS в Україні, відповідатиме європейським стандартам. Діятиме проект протягом 2 років. Фінансуватимуть його за рахунок асигнувань Європейської Комісії – в розмірі 4 мільйони євро та Державного департаменту США – 425 тисяч доларів.

Концепція та програма розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2015 року стали можливими завдяки трансформації прикордонних військ у правозахисний орган – сучасне відомство поліцейського типу. Концепцією передбачено, що діяльність Держприкордонслужби України ґрунтуватиметься на базових стандартах передових прикордонних відомств Європи (наприклад, ФРН).

Реалізація Концепції дасть змогу досягти належного рівня захисту державних інтересів на кордоні, а також підвищити ефективність діяльності відомства. Не останню роль має відіграти створення інтегрованої моделі безпеки кордону, що передбачає зміцнення кадрового потенціалу відомства. Цьому сприятиме фінансова підтримка Національної академії та навчальних центрів Держприкордонслужби у впровадженні навчальних стратегій та навчального плану. Для цього буде надано необхідні технології та обладнання. Треба додати, що проект здійснюватиметься у співпраці прикордонних відомств України, Угорщини та Польщі. Нині уже постачають спеціальне обладнання (зокрема тепловізійну техніку) на українсько-молдовський кордон, у Сумський прикордонний загін, підрозділи якого охороняють ділянку рубежу із Росією, на морський напрямок.

Презентували проект у департаменті Державної прикордонної служби України посол, голова Представництва Єврокомісії в Україні Ієн Боуг, посол США в нашій державі Джон Гербст, представник Міжнародної організації з міграції Кристофер Петч.