«Паротяг» і «вагончики»

Якщо бюлетень для голосування за кандидатів у депутати Верховної Ради 78-сантиметровий і у Центрвиборчкому через це виникли проблеми з його друком, то що вже робити Київському міськтервиборчкому? У парламент балотується 45 політичних сил, а на місця у новій Київраді – 58. Крім цих двох бюлетенів, кияни отримають ще стільки ж – список партій-висуванців у райради і кандидатів на посаду міського голови.

Останніх, до речі, ще у минулу п’ятницю було 27 зареєстровано. І це лише трохи більше половини з усіх претендентів у мери.

Експерти, які зібралися днями за круглим столом «Вибори депутатів Київради та Київського міського голови: особливості, програми, команди», запропонували представникам партій і блоків оприлюднити свої програми розвитку столиці й представити команди. Адже, як заявив політолог Костянтин Матвієнко, на інтернет-сайтах суб’єктів виборів є у кращому разі лише списки кандидатів до парламенту і загальнодержавні партійні програми. Яким же чином зробити усвідомлений вибір киянам? Зовнішня реклама, окрім банальних гасел, слоганів, маніпуляцій, нічого  іншого не пропонує. Рідко у якій агітаційній ятці можна отримати «київську програму», а тим більше партійний список кандидатів до міськради.

У багатьох програмах, які експертам все ж удалося роздобути, лише красиві слова на кшталт: «Київ – колиска державності», «серце України» тощо. Всі це знають. А ось реальних пропозицій, як поліпшити ситуацію в місті, аналізу проблем – дуже мало.

Політичне маскування спостерігається й у виборчих списках. За «круглим столом» наводили приклади, коли представники однієї сім’ї балотуються від різних партій, – на публіці антагоністичних. Деякі політичні сили користуються на міських виборах послугами політиків-«паротягів». Списки до Київради очолюють відомі в Україні люди – своїм обличчям, іменем, словом агітують довірливих киян. Водночас ці «бренди» балотуються й до Верховної Ради, у якій після виборів і залишаться. А у Київраді опиняться лише маловідомі чи сумнівні «вагончики». Через них «паротяги» впливатимуть на київську політику, але навряд чи візьмуть на себе політичну й моральну відповідальність перед киянами за «вагони», яких вони протягнули до Київради.

Пропорційна виборча система призвела до того, що донині злагоджений, згуртований депутатський склад Київради змушений був поділитися за партійною ознакою. Депутати нинішнього скликання балотуються тепер у щонайменше одинадцятьох списках: НСНУ, БЮТ, блок Литвина «Ми», «Євген Марчук – «Єдність», ГАК, КПУ, СПУ, «Не так!», Блок Костенка-Плюща, «Європейська столиця», Партія регіонів тощо. Чи не перетворять вони й Київраду на політично-бурхливий і часто безкомпромісний парламент?

Об’єднати, примирити різнопартійних депутатів просто змушений буде міський голова. Іншого виходу у нього не буде. Адже Київрада покликана не політичні заяви виголошувати, а вирішувати конкретні нагальні проблеми життєдіяльності столиці. Втім, на посаду мера вже зареєстровано тринадцять представників політичних сил та ще чотирнадцять кандидатів-самовисуванців. За оцінками експертів, із них відомих киянам осіб – не більш як 20 відсотків. А те, що у списку претендентів є також клони Олександра Омельченка та Леоніда Черновецького, то це експерти вважають сигналом, що вибори у Києві будуть брудними. Адже вже перший етап кампанії – висування кандидатів – почався з брехні, маніпуляцій, чорних технологій.