Зимові Олімпійські ігри

Наші надії в двадцятому сезоні

Італійський Турин став столицею двадцятих Зимових Ігор, які триватимуть з 10 по 26 лютого. На головних спортивних стартах олімпійського чотирьохріччя буде розіграно 82 комплекти нагород у 15 видах програми. Національна команда України представлена в десяти дисциплінах і в п’яти з них аж ніяк не безпідставно розраховує зійти на п’єдестал пошани.

Фігурне катання: Грушина – Гончаров

Найреальнішими здаються шанси одеського танцювального дуету Олена Грушина – Руслан Гончаров. Це насправді досвідчені спортсмени з неабияким стажем у змаганнях найвищого рангу. Цьогорічні Олімпійські ігри стануть для них третіми: в японському Нагано подружжя фінішувало п’ятнадцятим, а за чотири роки в американському Солт-Лейк-Сіті піднялося на дев’яту позицію. Минулого місяця Олені виповнився 31 рік, а Русланові – 33. Обоє не приховують, що нинішній сезон має стати завершальним у їхній кар’єрі. Зважаючи на це, місце в олімпійській трійці не просто бажане – воно буквально вистраждане. Якщо спортсмени уникнуть негараздів, а судді будуть справедливими, то мрія наших лідерів обов’язково здійсниться. Бодай тому, що за всіма об’єктивними показниками Грушина та Гончаров якщо й поступаються комусь, то хіба що росіянам Навці та Костомарову. Це засвідчив і цьогорічний європейський форум танцівників, на якому вітчизняний дует завоював титул віце-чемпіона, повторивши минулорічний успіх. А от на останньому за часом світовому чемпіонаті – 2005 року – Грушина та Гончаров завоювали «бронзу».

Санний спорт: Якушенко і Лудан

Цей олімпійський сезон для вітчизняних саночниць – третій. Щоправда, Наталя Якушенко пропустила два попередніх цикли й повернулася до великого спорту після значної перерви: її синові виповнилося шість років. Свого часу саме вона була беззаперечним лідером у цій дисципліні на одній шостій суходолу, незмінно потрапляючи до чільних десятків і на головних міжнародних змаганнях, у тому числі й олімпійських. Тепер з’ясувалося, що ні майстерності, ні досвіду знана спортсменка не розтринькала й під час вимушеної паузи у виступах. На цьогорічних стартах українка досягла чимало: четверта – в європейському чемпіонаті, третя – на передолімпійському етапі Кубка світу. Проте беззаперечним першим номером у національній команді 33-річна саночниця з Київщини не стала. Щоправда, з особливо приємної причини: в еліті світового спорту гідно тримається й 36-річна землячка Лілія Лудан. Олімпійський дебют у Нагано вона ознаменувала шістнадцятою позицією, зате в Солт-Лейк-Сіті фінішувала шостою. На світових кубкових стартах українка, як правило, тримається в чільному десятку, а цьогорічний чемпіонат Європи завершила на шостому місці. Непоганий плацдарм для штурму п’єдесталу пошани в Турині!

Лижні гонки: Шевченко

Валентині Шевченко, тридцятирічній динамівці з Броварів, є що згадати з попередніх років, але ще не час думати про завершення спортивної кар’єри. Вона лише підійшла до піку турнірної зрілості й небезпідставно розраховує на майбутні звершення, бо по праву входить до когорти найкращих лижниць сучасності. Звісно, їй буде непросто конкурувати з росіянками, чешками, канадками, італійками, естонками та скандинавками – в лижному королівстві конкуренція гостра, як у жодному іншому. Та досвід минулих змагань, як і результати звітного сезону, підтверджують слушність претензій українки на місце серед олімпійських лідерів. Ігри в Турині стануть третіми для Шевченко: Нагано-98 вона ознаменувала дев’ятою позицією в естафеті та одинадцятою – в гонці на 15 кілометрів, а за чотири роки в Солт-Лейк-Сіті посіла п’яте місце. На світових чемпіонатах українська лижниця неодноразово входила до чільної шістки, володіла й малим Кубком світу, а цьогорічного сезону була третьою та четвертою на окремих етапах кубкових марафонів.

Фристайл: Козаченко і Кравчук

Українських майстрів зимової акробатики майже не було помітно впродовж міжолімпійського циклу. На жаль, ситуація звична: через  брак коштів існують обмеження в змагальній практиці. Проте навчально-тренувальний процес є безперервним, а ближче до головних стартів підвищується й активність українців на міжнародних турнірах. Уже нагадали спортивному світові про свій беззаперечний потенціал і досвідчений Енвер Аблаєв, і зовсім юні Надія Діденко, Ольга Волкова та Олександр Абраменко. І все-таки найбільші надії, як і в минулі роки, ми пов’язуємо з лідерами національної дружини – Тетяною Козаченко, 24-річною фристайлісткою з Рівного, та старшим на три роки за неї Станіславом Кравчуком із закарпатського Мукачевого. Обоє по праву належать до світової когорти: Кравчук був дев’ятим у Нагано та п’ятим у Солт-Лейк-Сіті, Козаченко – четвертою на Зимових Іграх 1998 року і п’ятнадцятою – наступного турніру за океаном. У їхніх послужних списках зазначені й високі позиції в світовому кубковому марафоні, у тому числі й призові – цьогорічного розиграшу.

Біатлон: Єфремова?

«Стріляючі лижники» завжди мали пріоритетні позиції в олімпійській Україні. Вони, точніше – представниці жіночої команди, завоювали й дві з трьох олімпійських відзнак у попередніх зимових сезонах. Либонь, саме з цієї причини біатлон звично називають одним з обнадійливих видів олімпійської програми й цьогоріч. І справді, «вистрелити» в Турині може будь-хто з обох наших команд. Але, з іншого боку, на окремих етапах Кубка світу ми задовольнилися лише «бронзою» 28-річної Лілії Єфремової, а в інших випадках обмежувалися скромними позиціями в третьому та четвертому десятках. Хоча ні самі спортсмени, ні їхні наставники та президент Федерації біатлону Володимир Бринзак оптимізму не втрачають. «Досі нам бракувало хіба що талану, – запевняє лідер чоловічої команди Андрій Дериземля. – Якщо в Турині не прогадаємо з мастилами, то «замахнемося» й на п’єдестал пошани. Сил і вміння для цього – достатньо». Нам залишається хіба що сподіватися на це. Тим паче, що ледь не кожний з біатлоністів уже пізнав і смак міжнародних успіхів, і вагомість турнірного досвіду. Не забуваймо: саме в «стріляючому» загоні виступає призерка Білої Олімпіади 1998 року 33-річна Олена Петрова. Для неї, як і для більшості з нинішніх олімпійців, Ігри в Турині можуть стати останніми в кар’єрі…