Тіньовиків загнали на слизьке

За результатами оперативно-слідчих заходів управлінням СБУ у Києві спільно з прокуратурою і податківцями в столиці проведено спеціальні операції, які дали змогу викрити не тільки схеми тіньового грошового обігу в низці комерційних банків, а й ліквідувати мережу майже зі 120 фіктивних фірм.

Саме вони займалися легалізацією тіньових коштів і приховуванням прибутків від оподаткування, деякими іншими сумнівними «бізнесовими» оборудками. Під час однієї з таких операцій було виявлено підпільну фінансову установу, яка діяла під виглядом кредитної спілки і щодня «відмивала» близько чотирьохсот тисяч гривень.

Київські оперативники (вперше в Україні) викрили і припинили діяльність підпільної телефонної мережі, з’ясувавши механізм скоєння злочину. Нелегальні телефоністи «клонували» службові номери українських мобільних операторів і через Інтернет торгували трафіком переговорів, викраденим у зв’язківців. Зловмисники затримані. Працівники управління вивчили принцип дії та технічні ідеї ділків. Із результатами ознайомили спеціалістів національних операторів зв’язку. Вони ж невідкладно вжили заходів для запобігання подібним вторгненням винахідливих «фантомів» у телефонну мережу.

Ще одна операція поклала край діяльності групи зловмисників, які прокрутили оборудку з незаконним отриманням ПДВ із державного бюджету майже на двадцять п’ять мільйонів гривень. Ділки нібито створили і продавали за кордон своє «ноу-хау» – комплекс управління обладнанням телекомунікаційних систем. Однак насправді експортні операції проводилися лише на папері, більше того, пристрій ніколи не виготовлявся, а за експертними оцінками Держкомзв’язку його «технічні параметри» були просто набором цифр.

Не залишилися поза увагою й «тіньові» процеси, що відбуваються у сфері приватизації та на фондовому ринку. Так, виявлено порушення при оренді нежитлового фонду комунального майна територіальної громади Києва за цінами значно меншими від ринкових. Спільно з Київською міськдержадміністрацією це питання вже нормативно врегульовано, укладено договори оренди, відтак щорічні надходження коштів до бюджету столиці зростуть на декілька мільйонів гривень.

У рамках програми «Контрабанда – стоп!» виявлено нові злочинні механізми. Наприклад, у столиці та в прикордонних регіонах викрито так звані буферні фірми, які завозять товари заниженої вартості нібито зарубіжних компаній. Насправді всі документи на такі незаконні операції ділки готували в Києві, користуючись бланками та печатками закордонних офшорок.

Прес-центр
Київського УСБУ