Інвесторів приваблюватимуть у Каннах

Не дихає «спокоєм» Либідська площа, з якої щодня вирушають десятки одиниць приміського транспорту. Перенасичена численними натовпами та безкінечними чергами авто, вона чекає того часу, коли нарешті полегшено зітхне від перенавантаження й «вбереться» в сучасне архітектурне та інженерне опорядження.

І насправді поступово наближається та мить, коли дивовижні креслення перенесуть із ватманів у реальний світ. Мине кілька років – і на захаращених нині місцях височітимуть сучасні торговельно-розважальні та офісні центри. Оскільки у столиці активно запроваджується система прогнозування щодо ефективності використання і забудови земельних ділянок, то реконструкцію Либідської площі розглядали комплексно – із  забудовою прилеглих до неї територій. Столичні архітектори Валентин Єжов та Ігор Шпара запропонували цікаві проектні пропозиції, котрі передбачають упорядження Либідської площі та спорудження нових додаткових об’єктів.

Так, наприклад, на території колишнього заводу імені Дзержинського вони пропонують спорудити торговельно-офісний центр. Однак «перлиною» Либідської передбачено зробити Либідь-Плазу – висотний торговельно-розважальний та офісний центр. «Саме на цій території, яка знаходиться поза межами історичного центру Києва, й можна розгорнути висотне будівництво», – підтримав пропозицію головний архітектор столиці Василь Присяжнюк. Згоду висловили й інші зодчі, пропонуючи 30-60-поверхові споруди. Сучасні готелі, бізнес-центри тощо планують зводити й на місці гаражів та захаращених складських приміщеннь, котрі аж ніяк не тішать око перехожих.

Окремим пунктом у широкомасштабному проекті став благоустрій. Замість занедбаних нині територій навколо озерця та скверика невдовзі постане затишний гідропарк. Поза увагою проектантів не залишилася й транспортна розв’язка. Упродовж кількох років буде здійснено додаткову реконструкцію транспортного вузла на перетині бульвару Дружби Народів і вулиці Червоноармійської. А кількарівневі паркінги «розвантажать» дороги й тротуари.

Автори об’єднають свої зусилля і після остаточного погодження проекту – на замовлення Головного управління економіки та інвестицій його буде включено до бізнес-проекту. Аби залучити інвесторів, для них буде оголошено конкурс. До речі, ці проектні пропозиції планують презентувати на міжнародній виставці, яка відбудеться в Каннах.