Замість спортзалу – знову церква

 Старий добрий Поділ, який називають суцільною історичною та архітектурною пам’яткою, поволі відновлює «пам’ятковий» статус. Замість спотворених часом будівель у своєму первісному вигляді знову постають величні споруди багатовікової давнини. До списку «відродження» потрапила й церква Олени та Костянтина-Серафима Саровського, котра довгий час слугувала спортзалом.

Мабуть, мало кому відомо, що «прибудова» до школи №17, що на вул. Фрунзе, 8а, – церква Олени та Костянтина, котру звели ще в середині XVII ст. на місці колишнього римо-католицького храму (спершу тут була дзвіниця, храм звели дещо пізніше). Так склалося, що в 30-ті роки минулого століття два яруси дзвіниці розібрали, а замість зруйнованих приміщень спорудили школу № 17. А півстоліття тому, в часи радянського атеїзму, совєти, розібравши перекриття, перепро-філювали церкву на спортзал. «Тоді ніхто навіть і не замислювався, що цей храм має значну історико-архітектурну цінність, як зразок українського бароко», – зазначив начальник Головного управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко.

Однак надворі ХХІ століття – час відбудови та відродження історичних, культурних цінностей і святинь. Так, упродовж кількох років Подільська райдержадміністрація турбувалася про проект, який передбачав спорудження окремого спортзалу для школи №17, а цей – віддала для богослужінь. І хоча нині це  приміщення ще потребує реставрації і нагадує спортзал, в ньому проводять богослужіння, на які збирається чимало прихожан. Запах ладану, скромненький вівтар, старенькі ікони наповнюють душу спокоєм та вірою. Вірою в те, що невдовзі цьому храму все ж повернуть первісний бароковий вигляд. До речі, в часи перепрофілювання церкву відрізали від усіх комунікацій. «Для повної реконструкції знадобиться 7 мільйонів гривень, – пояснив пан Кухаренко. – Лише на лиття дзвонів потрібно 500 тисяч!» Загалом же заплановано провести усі роботи комплексно: починаючи з відновлення комунікацій і до відбудови дзвіниць. А для цього знадобляться не лише бажання, а й кошти, котрі планує виділити столична влада.