Як відбити інформатаку?

Усі ми знаємо, якого кандидата підтримував Кремль на виборах, що минули. На його ж користь «грали» й російські телеканали. Хоча рік тому чимало й наших каналів грішили однобокістю. Нині вітчизняні ЗМІ відчули, що таке свобода. А от московські мас-медіа не зробили жодних висновків.

На телеканалі РТР показали сюжет про парламентську виборчу кампанію в нашій країні. «Помаранчеву» силу подавали в негативному світлі, натомість про Партію регіонів, як і торік, відгукуються позитивно. Це фактично прихована політична реклама, пряма агітація, вважає голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев.

Безцеремонне, як на його думку, втручання у внутрішні справи України продовжується. Російські журналісти дозволяють собі навіть образливі гасла на кшталт «Ще не змерзла Україна!».

– Ми не можемо говорити, якою мірою російські колеги дотримуються або не дотримуються професійних чи етичних стандартів журналістики, бо там цих стандартів просто немає, – наголосив Чекмишев. – Російські телеканали вже тривалий час діють за «темниками». Продукування «темників», їхня системність, масштабність значно ширше охоплюють російські медіа, ніж це було позаторік в Україні. Це не праця наших колег-журналістів, це повністю зрежисований, замовний механізм висвітлення виборів в Україні й подачі цієї інформації для українського споживача.

Але як можна вплинути на закордонні мас-медіа? Вони ж у Москві, й наша влада чи суд для них – все одно, що мертвому кадило. Пан Чекмишев пропонує тимчасово припинити ретрансляцію РТР в українських кабельних мережах. Українське законодавство дозволяє Національній раді з питань телебачення й радіомовлення відключати іноземні канали, якщо ті порушують законодавство, зокрема й виборче.

Такий захід не порушує права на свободу слова й не обмежує діяльність акредитованих в Україні російських журналістів.

Під час виборів у Молдові російські журналісти також «гралися з вогнем» подібним чином. Тамтешній Центрвиборчком просто попередив московські канали, що заборонить їх трансляцію. Результату чекати довго не довелося – на диво швидко російські мас-медіа опам’яталися.

Звісно, не лише московські ЗМІ зловживають правом на інформацію. На жаль, грішать цим й українські. І з такими порушеннями складно боротися. Біда в тому, що ЦВК чи Нацрада не завжди можуть отримати експертну оцінку, наскільки та чи та інформація відповідає вимогам законодавства. Саме з цією метою 12 незалежних фахівців у сфері журналістики організували Незалежну експертну раду з питань діяльності мас-медіа під час виборів. Орган цей надаватиме оцінку та рекомендації, які не є обов’язковими. Очолив раду директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. Правом дорадчого голосу в ній мають, зокрема, заступник голови Нацради Ігор Курус та член ЦВК Андрій Магера.