Символи європейські, а гроші наші

У дивовижному маленькому едемі, який невдовзі постане у всій своїй красі на Подолі, в урочищі Гончарі-Кожум’яки, мабуть, мріє поселитися багато хто. Однак таке задоволення – не з дешевих. Подейкують, що вартість одного квадратного метра тутешньої забудови вже навіть перевалила позначку 12 тисяч доларів. І це не дивно: розкішні кількаповерхові будинки з терасами, індивідуальні міні-котельні… Та й до Андріївського узвозу і Львівської площі – рукою подати!

Коли, прогулюючись старовинним Подолом, потрапляєш в урочище, то наче заходиш в чарівну казку: перед тобою постають архітектурні шедеври різних кольорів райдуги. Повністю їх завершити планується вже 2008 року. Керівник тресту «Київміськбуд-1 ім.Загороднього» Олександр Білокур, який веде тут будівельні роботи, запевнив, що першу чергу здадуть уже у четвертому кварталі наступного року. «Тоді в експлуатацію передамо вулиці Гончарську, Воздвиженську, Кожум’яцьку та Дегтярну», – пояснив він. А завдяки окремим виходам, на Андріївський узвіз та Львівську площу можна буде дістатися за кілька хвилин. Щодо самих будинків, то, за словами пана Білокура, здаватимуть їх в «коробочному варіанті» – лише зі стяжкою та штукатуркою, а оздоблення – на розсуд інвесторів. «Нині уже виконано 80 відсотків усіх робіт, залишилося звести ще чотири будинки й розробити інфраструктуру», – зазначив він.

«Але жодної споруди не приймемо в експлуатацію, доки не буде затверджено проект за рахунок інвестора!» – наголосив міський голова Олександр Омельченко. Він також зобов’язав провести повний благоустрій цих територій та схилів.

Щодо інфраструктури, то в новозбудованому мікрорайоні планується розмістити дитсадок із початковою школою на 320 місць. Старшокласникам же доведеться ходити до школи №17. Хоча заплановано й окремий навчальний заклад – там, де нині розташований Інститут реклами, який працює на правах оренди. Передбачено й поліклініку типу сімейного лікаря. І ще безліч інших соціальних об’єктів: пральні, кафе, магазини… Цікаво, що 30 років тому тут проклали всі інженерні мережі, але невдовзі «захоронили» і нині вони не піддаються відновленню. Тож їх довелося прокладати заново, що й успішно зробили.
Другою чергою стане облаштування площі Європи. Її концепція ще у стадії розробки. Тут передбачено спорудити культурно-розважальний центр, музеї, сувенірні крамниці тощо. Один з авторів-розробників Володимир Шкрогель розповів мені, що є ідея звести тут 48 будинків, які за своїм національним архітектурним стилем представлятимуть кожну країну Європи (звідси й назва площі. – Авт.). Але як воно насправді буде – покаже час.