…І будинок зливатиметься з небом

Наша газета повідомляла про неодноразові наміри змінити зовнішній вигляд будинку на Володимирській, 51-53 (його навпроти Національної опери звели на замовлення Академії наук 1969 року на місці трьох садиб). Ішлося навіть про його знесення. Мешканцям пропонували переселитися до нових помешкань у будинку, який мали намір побудувати поряд, але вони категорично відмовилися. І от стало відомо про новий проект Головного управління житлового господарства КМДА.

Тепер ідеться про реставрацію фасаду будівлі. На містобудівній раді проект презентувала архітектор Інна Волченко. Автори запропонували три варіанти. Один передбачає засклити фасад нижніх поверхів, другий – зробити те саме із верхніми, третій – змінити фасад за рахунок кольору. В усіх варіантах йдеться про зняття облицювальної плитки із зовнішніх стін, нарощування карнизів і впорядкування розташованих на фасаді кондиціонерів. «Фасад будинку має бути максимально нейтральним і не відвертати уваги від споруди Оперного театру», – із цією думкою погодилися всі.

– Якщо верхню частину споруди можна «прибрати» за рахунок скла, оскільки вона зливатиметься з небом, це потрібно зробити, – сказав архітектор Янош Віг.

Головний архітектор Києва Василь Присяжнюк, погодившись із думкою відомого зодчого, підбив підсумок обговорення і запропонував ухвалити проект із заскленням верхніх поверхів.