Став президентом – твори

Лідери середньоазійських держав беруть до рук перо, щоб ощасливити людство черговою порцією віршів або ж новим трактатом.

Нещодавно Нурсултан Назарбаєв укотре складав присягу президента Казахстану. Як і годиться в таких випадках, лунав гімн, співавтор якого – сам глава держави. Насправді ж слова урочистої пісні написав Шамші Калдяков ще півстоліття тому. Назарбаєв же додав трохи від себе, щоб гімн звучав сучасніше. А ще він – автор шести книжок, зокрема «У серці Євразії» та «Стратегія незалежності».

У Таджикистані кожен вам розповість, що президент Імомалі Рахмонов співає та пише історичні книги. З-під його пера вийшли чотири томи таджицької історії.  Президент Узбекистану Іслам Карімов у письмовій формі розповідає переважно про економіку та перспективи держави. Йому належить авторство праці «Узбекистан на межі XXI століття».

Та поза сумнівом, що за кількістю надрукованого всіх середньоазійських керманичів обігнав президент Туркменистану Сапармурат Ніязов. Головний його твір – «Рухнама». 19 вересня 2001 року вийшов перший том, відтоді цей день у Туркменистані святкують як національне свято. Школярі вивчають «Рухнаму» в школах, а той, хто не знає цього твору докладно, не має шансів стати державним службовцем. Кажуть, що навіть дорожня поліція в Туркменистані вимагає від порушників руху цитувати «Рухнаму». Тих, хто не згадає куплету або двох, штрафують.