«Театр і місто» Биструшкіна-молодшого

Побачила світ книга кандидата наук, викладача Державної академії підготовки керівних кадрів  культури і мистецтва, депутата Київради, заступника голови постійної комісії з питань гуманітарної політики Ярослава Биструшкіна «Театр і місто».

Ця книга – результат 5-річного наукового дослідження процесу виникнення та становлення сучасних київських театральних колективів і театрів-студій. У ній ідеться про період кінця 80-х – середину 90-х років, коли на зламі епох та поколінь виникла ціла плеяда молодих і талановитих українських режисерів, акторів та драматургів.  Із розвитком інституції продюсерів змінилися  організаційно-фінансові принципи та творчі взаємостосунки в театральному середовищі.

Автор дає практичні поради продюсерам-початківцям,  порушує питання медіа і PR-кампаній, сучасного менеджменту і маркетингу, використовуючи власний досвід і аналізуючи досвід країн Західної Європи. Книга містить поради людям, що займаються театральним бізнесом, та державним установам, які відповідають за фінансування й координацію роботи закладів культури. Ярослав Биструшкін пропонує шляхи виживання та розвитку театру в сучасних економічних умовах. Важливо, що весь наклад книги безплатно передається до навчальних закладів, які готують працівників сфери культури та мистецтв.

Книга має й певні вади – відсутність ілюстрацій, вихідних даних, змісту, позначень видавництва тощо.

Незважаючи на це, радує те, що депутат Київради Ярослав Биструшкін планує лобіювати інтереси київських театрів у Київраді та стати активним учасником вироблення програми підтримки та реформування муніципальних театрів.