Газовий конфлікт–поза конкуренцією

Опитавши журналістів у більшості країн СНД, незалежні російські соціологи визначили першу топ-десятку подій, які залишили слід у пам’яті жителів колишнього Союзу. Протистояння Росії й України у питаннях ціни на газ, кажуть наші колеги, безпрецедентне. Воно поза конкуренцією. А далі – інші непересічні події року.

Росія припиняє багаторічну практику поставок енергоносіїв країнам СНД за пільговими цінами. На 2006 рік підвищено ціну за газ для України, Грузії, Азербайджану, Вірменії та Молдови.
Розкол у команді Президента України Віктора Ющенка. Восени 2005 року його найближчі соратники виступили із взаємними звинуваченнями. Розгорілася урядова криза, результатом якої стала відставка Кабінету Міністрів на чолі з Юлією Тимошенко.

У Киргизії внаслідок третьої в СНД «кольорової» революції з посади глави держави змушений був піти Аскар Акаєв, який покинув свою країну.

У Казахстані на виборах президента за Нурсултана Назарбаєва проголосував понад 91 відсоток виборців.

В Азербайджані відбулися парламентські вибори, які завершили низку «кольорових революцій» в країнах СНД. Однак перемогу на них отримала партія президента країни.

В Андижані (Узбекистан) була спроба ісламського бунту, який придушив уряд. Захід виступив з різкою критикою дій Ташкента, розцінивши застосування сили як «непомірний» захід. На вимогу Ташкента, з території Узбекистану було виведено військову авіабазу США. Відносини між Узбекистаном та країнами Заходу різко загострилися.

Глави МЗС Росії та Грузії у травні підписали угоду про виведення до 2008 року російських військових баз із Батумі та Ахалкалакі. Цей процес розпочато одразу після підписання угоди.

Зону Шанхайської організації співпраці розповсюджено на значну частину Євразії. Спостерігачами у ШОС (Росія, Китай, Казахстан, Киргизія, Узбекистан та Таджикистан) стали Іран, Індія та Пакистан.

Об’єдналися Організація центральноазійської співпраці та Євразійське економічне співтовариство.

Завершено виведення російських прикордонників із Таджикистану.