Шахраям, злодіям і вбивцям протистояти нелегко

Розмова з начальником Подільського райуправління міліції МВС України в Києві Михайлом Маруком стосується підсумків того, що вдалося досягнути за цей рік, а над чим ще треба попрацювати і в наступному.

– Десять убивств, які сталися цього року на території Подільського району, вже розкрито, – розповідає Михайло Миколайович. – Переважно всі вони були скоєні на побутовому рівні чи з хуліганських мотивів. А причина останнього – заволодіння майном.

Саме останнє вбивство було доволі несподіване. 17-річний юнак жорстоко вбив свою сусідку. Ціна її життя – 400 гривень. Саме такою була сума, яку юному вбивці вдалося вторгувати за викрадені із квартири жертви речі. Це був старенький телевізор та мобільний телефон. 57-річна жіночка безмежно довіряла хлопцеві. Він частенько навідувався до неї, аби допомогти у деяких хатніх клопотах. Однак якось завітав до неї, прихопивши з собою молоток. Кілька разів ударив по голові, а потім роздягнув, аби… навести правоохоронців на хибну думку. Він намагався зімітувати, що це вбивство могла скоїти доросла людина, а не юнак. Невідомо, якою логікою керувався. Розслідували цю трагедію днів зо два, адже треба було зібрати багато інформації та достатніх доказів, які можна було б пред’явити в суді.

Розкриття злочинів залежить великою мірою від кваліфікації наших працівників: оперуповноваженого, слідчого та дільничного інспектора, – веде далі Михайло Миколайович. – Складно працювати, бо переважно на службі молоді фахівці. Звісно, вони ще вчаться, однак прагнуть бездоганно виконувати свої обов’язки, бо багатьом ця служба дуже подобається.

Найпоширеніші злочини, що були скоєні в районі за рік, – саме майнові. Це справжній головний біль не лише району, а й міста. Передусім це квартирні крадіжки та грабежі на вулиці. Але Михайло Миколайович впевнений, що й їм можна запобігти. Не завадить у розв’язанні цієї проблеми добре технічне обладнання та консьєржі. Практика доводить, що в тих будинках, де є консьєрж, крадіжок скоюється найменше. Є в районі під’їзди, які з ініціативи самих мешканців обладнані відеокамерами спостереження. Їх, звісно, небагато, однак такий підхід уже доволі позитивно впливає на ситуацію. Хотілося б, аби кожен прагнув власноруч убезпечити своє помешкання.

Замовних гучних вбивств у районі цьогоріч не було, але шахрайство не перевелося. Михайло Миколайович зазначив, що донедавна доволі популярна тема махінацій з квартирами дещо підупала. І досі частенько трапляються випадки, коли літнім людям шахраї пропонують, представляючись працівниками соціальних служб, обміняти начебто стару валюту на купюру нового зразка. Довірливі віддавали всі свої заощадження, а злочинці зникали з ними безслідно. Поширенішим видом шахрайства є афери циган, які зупиняють на вулиці перехожих і для початку пророкують їм злу долю. Жертвами обирають, як правило, жінок або підлітків. Лякають їх тим, що незабаром хтось із близьких помре. Коли ж бідолашні втрапляють на гачок, зловмисники переходять до головного – радять один правильний вихід із ситуації: зібрати в домі всі коштовності та віддати їх «провидиці», аби та зняла прокляття. Звісно, після такого ритуалу прикраси зникають безслідно, аферистка також. І хоча з усіх усюд лунають застереження про такий вид шахрайства, все одно є такі особи, яких ловлять у тенета досить професійні «психологи».

Однак святкового дня не лише аналізуватимуть роботу та підбиватимуть підсумки, а й нагороджуватимуть та відзначатимуть найкращих працівників.

– За старанне виконання своїх обов’язків ми приготували гідні подарунки, – говорить Михайло Миколайович. – Міська влада виділила 5 квартир, які отримають ті, хто найдовше стоїть на черзі.