Претенденти на посаду мера

Віталію Кличку радять вивчати українську

Кого тільки не намагаються виставити конкурентом Олександра Омельченка на майбутніх виборах столичного міського голови. Найчастіше називають прізвища Миколи Томенка, Володимира Бондаренка, Леоніда Черновецького. Одначе за своїм рейтингом жоден із них не може скласти конкуренцію нинішньому мерові. Саме такого висновку дійшли експерти Агентства з моделювання ситуацій після чергового дослідження електоральних настроїв киян.

Директор Агентства Віталій Бала зауважив, що єдиною альтернативою Олександрові Олександровичу може стати хіба що Віталій Кличко. І то лише у разі, якщо нинішній міський голова назве його своїм наступником, а отже, не піде на вибори. Та й цього замало: необхідною умовою перемоги спортсмена є підтримка його з боку Народного Союзу «Наша Україна» та «Батьківщини». Тоді він зможе отримати потрібну кількість голосів. До речі, боксер так і заявив, що піде в політику тільки в разі возз’єднання помаранчевої коаліції.

Аби справді підвищити свій рейтинг, Віталій Кличко повинен нарешті вивчити українську мову, аби опоненти не закидали йому, як недолік, її незнання. Узагалі ж проти почесного чемпіона з боксу може початися кампанія чорного піару. Мовляв, він, як спортсмен, мало розуміється на управлінні містом.

Ще два претенденти на посаду київського мера – Микола Томенко й Володимир Бондаренко – представники Блоку Юлії Тимошенко. Тому цій політичній силі доведеться вибирати одного кандидата. У колишнього віце-прем’єра вищий рейтинг, адже він «діджей» Майдану, один із лідерів Помаранчевої революції. Однак Томенко наразі не представив свою програму бачення майбутнього Києва. Крім того, столиці потрібен господар, а у Миколи Томенка склався імідж ідеолога.

У пана Бондаренка є концепція розвитку міста. Він давно позиціонує себе як конкурент Олександра Омельченка. І, за словами заступника директора Агентства Віталія Голобуцького, продовжуватиме програму Івана Салія. Щоправда, його підтримують не так уже й багато киян – щонайбільше 4 відсотки.
Не надто вражає й Леонід Черновецький. Роздаючи лише продуктові набори пенсіонерам та малозабезпеченим, розраховувати на високий рейтинг, мабуть, не доводиться.

Та наразі ще важко гадати. Слід нарешті дочекатися висування кандидатів у мери. І тоді вже можна робити прогнози. Адже не факт, що, наприклад, Микола Томенко чи Віталій Кличко взагалі балотуватимуться. Бо панові Кличку пропонують увійти до першої п’ятірки в списку НСНУ. А колишній віце-прем’єр нині працює над програмою Блоку Юлії Тимошенко.