Не пустити уряд на бюджетну трибуну

Київський міський голова Олександр Омельченко на засіданні правління Асоціації міст та громад України вчора критично охарактеризував співпрацю органів місцевого самоврядування з нинішнім державним керівництвом.

«Ось уже рік ми з владою, за яку боролися. Чекали ледь не манни небесної, а отримали аж нічого. Я маю на увазі місцеві громади». Столичний мер проілюстрував байдужість вищих посадовців, розповівши, що на всіх заходах, які проводило місцеве самоврядування, керівництво держави було представлено не вище, ніж заступником міністра. Найбільше обурений Олександр Олександрович ухилянням від співпраці прем’єр-міністрів: колишнього – Юлії Тимошенко та теперішнього – Юрія Єханурова.

Надзвичайно гострим та болючим питанням постало, як це тепер часто буває, фінансове. Величезне невдоволення членів Асоціації викликало формування бюджету-2006: на громади надали тільки 35,2 відсотка від потреби. «Як можна назвати цей бюджет «бюджетом розвитку»? Виходить, що міністри та вище керівництво не розуміють соціальної ситуації в країні», – переконаний Київський голова. У зв’язку з цим він пропонує надіслати звернення до Президента України з вимогою, щоб друге читання бюджету було представлено не Кабміном, а профільним комітетом Верховної Ради, зазначивши, що «Асоціація міст України не бачить можливості виконувати свої функції без фінансового супроводу».

Учора ж Асоціація міст та громад України провела загальні збори, про перебіг яких прочитаєте в наступному номері.