Малюки дорослішають, а дорослі стають дітьми

«На Виноградарі-масиві – просторий, світлий і красивий – рівно тридцять літ назад народився гарний сад», – це з дитячої творчості. Дошкільнята та їхні вихователі зі столичного дитсадка № 518 гуртом написали безліч віршиків і пісень про свій другий дім, що днями відзначив ювілей.

518-й дитсадок – перший на Виноградарі не лише за «віком» (десь півроку тому виноградарці відзначали тридцятиріччя першого будинку у цьому мікрорайоні). Він утримує першість у багатьох царинах дошкільного виховання. У цьому переконались усі, хто завітав на святкування ювілею. Того дня у цій затишній будівлі, що на вул.Світлицького, 24-б, дорослі ставали дітьми, а малюки дорослішали. Танцювали, співали, читали вірші не лише вихованці, а й вихователі, няні, методисти, кухарі й пралі. Діти ж за кулісами перепитували своїх наставників: «Чи є наші мами й тата?» і «Чи будуть вони аплодувати, як у театрі?»
Малята ж бо почувались не лише справжніми артистами, а й поетами. Адже концертну програму було побудовано винятково на їхній творчості. А як вони бажали почути оцінку від батьків! Так і нишпорили десятками дрібних оченят у рясній від гостей залі, шукаючи рідну усмішку назустріч. Голова профспілки Подільського райуправління освіти Галина Ткач сказала, що п’ять днів на тиждень це діти виховательок і няньок, лише на вихідних вони належать своїм батькам. У народі це теж підмітили і склали гумореску, в якій батько забрав з дитсадка не свого сина. «А яка різниця, – казав той, – завтра все одно назад приводити».

– За тридцять років понад півтори тисячі дітей вилетіли з нашого гнізда у вирій шкільного життя, – розповіла директор дитсадка Тетяна Шевченко. – Першим випускникам уже близько 25 років. Вони не забувають про нас, приходять потішити своїх перших педагогів  успіхами. Дехто теж обрав «дитячу» професію, як лікар-педіатр Тетяна Вовк.

Цього разу з новими здобутками завітали школярі Катя Заязова і Владик Кабаков. Вони – переможці районних, міських і всеукраїнських конкурсів бальних танців, у парі танцюють ще з дитсадочка.

«Усі діти хороші, але ваших упізнаємо відразу, бо вони добрі, ввічливі, розумні, гарно вчаться, танцюють, співають, поважають батьків і вчителів. Я радію за майбутнє нашої держави», – розповіла директор школи № 93 Світлана Рахуба. Її колега зі школи № 193 Ольга Дятківська теж подякувала вихователям дитсадка «за ваших, а тепер наших діток». Привітала сусідів і директор дитсадка № 98 Валентина Шапаренко. Завітали на гостини й вихователі ужгородського дитсадка «Ластовічка» – одного з кращих на Закарпатті. Ці два колективи подружив журнал «Дошкільне виховання», коли писав про досвід закарпатців і киян. Відтоді вони й продовжують ділитися досвідом, але вже не на сторінках часопису, а живим спілкуванням.

Протягом усього тридцятиліття шефом дитсадка є комунальне підприємство «Київспецтранс». Допомагає, а водночас і прищеплює дітям любов до квітів, живої природи компанія «Ваш сад». «Можливо, й ми, спонсори, не потрібні були б, аби державні високопосадовці побачили і послухали все це», – оцінив творчість «підшефних» малят головний інженер «Київспецтрансу» Микола Качан.

Дехто у цьому дитсадку пропрацював 25-30 років. Саме за багаторічну працю з дітьми Олександр Омельченко нагородив Подяками Київського міського голови та подарунками Лілію Носенко, Тетяну Ковалик, Віру Косецьку, Наталю Антоненко, Валентину Піхур і Тетяну Шевченко. Подарунками привітали працівників дитсадка депутат Київради Георгій Дігам і районний обранець Юрій Задніпряний.