Шлях до Сіверськодонецька-2?

Завтра тисячі депутатів районних, міських і обласних рад з усієї України збираються провести «сесію просто неба» на Хрещатику, а згодом під стінами Верховної Ради. Протестуватимуть депутати проти проекту Держбюджету-2006, де не враховано зауваження представників органів місцевого самоврядування. А також проти виборчого законодавства.

Голова Всеукраїнського об’єднання депутатів місцевих рад, Спілки секретарів рад Асоціації міст України та Української партії «Єдність» Володимир Яловий назвав 2005 рік роком посилення боротьби влади з місцевим самоврядуванням. «Це справжній виклик територіальним громадам. Тому я переконуюсь, що після помаранчевого Майдану Україна вже стоїть на порозі нової революції – муніципальної. Тільки так зрештою місцеве самоврядування зможе відстояти свої права, інтереси громад, змінити систему державного управління», – вважає заступник Київського міського голови. За словами Ялового, грубі порушення виборчого законодавства почалися фактично з дня набрання чинності закону про місцеві вибори. Адже близько десяти його положень суперечать Конституції, не кажучи вже про інші закони. Це спричинить чимало інших порушень уже під час кампанії.

Інша проблема – пропорційна система виборів місцевих рад. До неї, на думку Ялового, не готові ні виборці, ні влада, ні її ініціатори – партії. Володимир Борисович послався на численні звернення громадян та різноманітні соцопитування. Вибори місцевих рад за партійними списками, за словами лідера «Єдності», посилять монополію центральної влади, вплив фінансово-політичних угруповань у регіонах, а водночас це внесе свій «вклад» у розкол країни за партійними барвами місцевих представницьких органів. Тому пропорційні вибори, на думку Ялового, – шлях до другого Сіверськодонецька.

УП «Єдність» закликала парламентаріїв, поки є ще тиждень часу, скасувати закон про місцеві вибори й ухвалити нову редакцію, проект якої вже зареєстровано у ВР. Яким чином обирати своїх депутатів, на думку голови партії, має вирішити народ на референдумі. Це єдиний вихід із ситуації, що склалася, вважає Яловий. За його словами, такої позиції дотримуються всі партії, окрім тих, які при владі. Цей закон і став результатом змови парламентських партійних фракцій, які забажали приватизувати ще й місцеві ради і перетворити їх на партійні філії окремих сил, переконаний лідер «Єдності». Володимир Яловий навів приклад Канади, Франції та інших країн, де успішно діє мажоритарна система виборів місцевих рад. Польща – вже в Європі, але там, як і в більшості європейських держав, чинна змішана виборча система.

«Єдність» також виступила проти розведення виборів у часі. Адже це потребує додаткових коштів, а також до «осінніх виборів» триматиме суспільство в передвиборній напрузі, а місцеві ради – в нелегітимному стані. Криза влади на місцях, безумовно, може позначитися на соціально-економічній ситуації в регіонах.