У грудні зберуться двічі або тричі

Сесії столичного парламенту почастішали. От і вчора було чергове засідання, хоча попереднє відбулося минулого четверга. Ми запитали міського голову, чим це викликано і чи збережеться така тенденція надалі?

– Це продовження минулої сесії, – відповів Олександр Омельченко. – У четвер ми не встигли розглянути всі питання і домовилися з депутатами у вівторок завершити їх розгляд. А потім визначитися, чи проводити у грудні три сесії – 8, 15 і 22-го, чи дві. Це залежатиме від того, як у четвер у Верховній Раді пройде друге читання проекту Державного бюджету 2006 року. Недосконалість, низький його рівень відомий усім. І тому Асоціація міст України звернулася до мене, як до її голови з проханням викласти претензії до проекту бюджету. У середу до Києва приїздять мери найбільших міст України, аби зустрітися з найвищим керівництвом держави і знайти порозуміння. У бюджетах міст близько 90 відсотків закладено тільки на виплату зарплат, а решта – на обов’язкові і делеговані функції. Мери міст запитують: «Яким чином виконувати делеговані державою функції, якщо держава їх не фінансує?»

Учорашня сесія розпочалася на годину раніше від звичайного і всі земельні питання порядку денного розглянула досить швидко і без скандалів. Міський голова під час розгляду одного з питань про передачу відомчого будинку до комунальної власності (цей процес, на жаль, відбувається досить мляво) попередив, що в подальшому організації, які ігноруватимуть розпорядження про таку передачу, позбавлятимуть права користуватися землею.

До речі, депутати передали деякі повноваження щодо регулювання земельних відносин районним радам, тож тепер пікети стоятимуть, мабуть, не лише на Хрещатику, 36.