Хоч гроші, хоч калоші – все контрабанда

Якби 27-річний мешканець російського Білгорода М. знав про те, що на українському кордоні його статус колекціонера зміниться на статус контрабандиста, мабуть, згадав би, що мовчання – золото. Але, проходячи паспортний контроль у пункті пропуску «Гоптівка» (Харківська область), він назвався нумізматом і повідомив прикордонників, що прямує до Харкова на виставку нумізматичних раритетів.

Охоронці кордону взяли цю інформацію до роздумів. При виїзді пана М. з нашої держави прикордонно-митний наряд провів поглиблений огляд автомобіля білгородця «БМВ». Підозри правоохоронців виправдалися. Під сидінням водія вони знайшли 37 старовинних монет, більшість з яких виготовлено в Китаї. Відповідно до українського законодавства, цей чоловік порушив митні правила перетину кордону. Як засіб перевезення контрабанди «беемвешку» конфісковано, її оцінено у 150 тисяч гривень. Експертний же висновок щодо історичної цінності монет готують науковці Харкова.

У будь-якому разі шукачі нумізматичних раритетів мають знати, що всі свої цінні знахідки потрібно вписувати до митної декларації.

Узагалі ж охоронцям кордону іноді доводиться давати оцінку курйозним фактам. Ну хто б із них міг передбачити, що предметом контрабанди можуть бути звичайнісінькі гумові калоші? Громадянин Російської Федерації К. ввозив до України не одну чи дві пари для особистого користування, а тисячу пар новеньких калош. Певна річ, він хотів отримати зиск від їх продажу. Сума контрабанди становила 7,5 тисячі гривень. Автомобіль же потягнув на 6 тисяч гривень.