Іпостасі Олесі Сандиги

Літературна студія «Радосинь», яку очолює відомий письменник і перекладач Дмитро Чередниченко, знаменита не тільки тим, що за 14 років свого існування підготувала 60 членів НСПУ, а й тим, що об’єднує людей всесторонньо обдарованих, служителів кількох муз із усієї України.

Аспірантка кафедри компаративістики Інституту філології  Київського національного університету ім. Т.Шевченка Олеся Сандига  теж належить до цієї багатогранно талановитої когорти молодих митців. Ще студенткою факультету іноземних мов Чернівецького університету вона видала книжку перекладів сучасних австрійських поетес «Сяюча нить для третьої», активно виступає у пресі з літературно-критичними статтями, заявила себе як талановита оригінальна поетеса. А цими днями «радосинці»  радо вітали свою колегу з відкриттям ще однієї грані її таланту – персональної виставки графічних робіт. До речі, Олеся Сандига паралельно із фахом викладача іноземних мов здобула ще й освіту художника-дизайнера. На її мистецькому рахунку  художнє оформлення  шести книг, зокрема спогадів про  відомого композитора Володимира Івасюка, прози Галини Тарасюк та вже згаданої книжки власних перекладів із австрійської сучасної поезії.

Ініціатор виставки графічних аркушів Олесі Сандиги – її науковий керівник, відомий літературознавець, професор КНУ ім. Т.Шевченка Людмила Грицик. З легкої руки вимогливої Людмили Василівни  художня виставка молодого літературознавця вперше відкрилася в стінах Інституту філології, а згодом з успіхом експонувалася в  Міністерстві зовнішніх справ.

Виставку графіки О. Сандиги в Будинку письменників України  відкрив його директор, секретар НСПУ Василь Фольварочний. Відомий письменник наголосив на благодатній спадкоємності у творчій долі  молодої літераторки і художниці, яка виростала в письменницько-мистецькій сім’ї, здобула блискучу освіту, достойно продовжує  родовід української інтелігенції  і плідні традиції знаменитих літературно-мистецьких патріотичних династій.


Щедру талановитість, високу освіченість молоді, яка йде сьогодні в літературу вже проявившись і в інших творчих іпостасях (художники, музиканти, актори, перекладачі), на прикладі «іменинниці» відзначив і керівник «Радосині» Дмитро Чередниченко.

Високу оцінку  оригінальному мистецтву «міцної, впевненої лінії, що творить дивовижний символічно-міфічний, але такий трагічно зримий  світ нашого бурхливого життя і  незагубленої в ньому людської душі» презентантки дали куратор творчої молоді Міністерства молоді та спорту  Маргарита Караваєва, відомі письменники: секретар НСПУ прозаїк і драматург Анатолій Крим, поетеси Валентина Козак, Наталя Бондарчук, романістка, в минулому вихованка «Радосині» Євгенія Кононенко. Добрим словом підтримали колегу і нинішні «радосинці» Ярослава Шекера,  Іван Донич,  Євген Дорошевич,  Катерина Міщук, Дмитро Чистяк та інші.