Очима закордону

Флер піднесеного настрою оповивав кожного, хто того вечора потрапляв у помешкання на вулиці Волоській, 12/4, на порозі усіх вітала Маріон Гаазе – нова директорка Київського філіалу Гете-інституту, котра прибула працювати до столиці України з Парижа.

Підставою для урочистостей стало відкриття в Києві мультимедійного інформаційного центру «Німецької хвилі». Як наголосив посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн: «Завдяки Помаранчевій революції Україна міцно увійшла в свідомість і німецької громадськості, і європейської спільноти. А щоб якнайповніше у свідомості українських громадян постала Німеччина, «Німецька хвиля» пропонує: телебачення німецькою, англійською та іспанською мовами, радіо – німецькою, українською та російською; а також Інтернет-сайт з інформацією тридцятьма мовами світу.

Гете-інститут – це той осередок, який опікується розвитком німецької мови, літератури, культури. А як можна досягти цих вагомих завдань без висвітлення подій, що розгортаються перед нашими очима щодня?». «Не лише в самій Німеччині, а й в усьому світі, зокрема й в Україні – але очима закордону», – додав головний редактор іномовлення «Німецької хвилі» Міодраг Шорич.

До інформаційного простору Німеччини наші співгромадяни матимуть доступ і в найвіддаленіших куточках держави – адже відтепер Національна радіокомпанія України ретранслює радіопрограми «Німецької хвилі» українською мовою на території всієї країни у діапазонах УКВ та FM та за параметрами супутників.

«Німеччина – центр філософського світоглядного мислення. Україна – центр глибоких культурологічних філософських можливостей для Європи, і аж ніяк не міст чи дорога з Європи в Азію. Маємо спіль-ний європейський дім», – зазначив президент Національної радіокомпанії України Віктор Набруско. І оптимістично спрогнозував: «Гадаю, наступним етапом нашого партнерства стане український досвід, життя вашої країни в німецькому ефірі».