Винні не коні, а – верблюди

На Першу конференцію Київської міської організації політичної партії «Народний союз «Наша Україна» було обрано 448 делегатів, зареєструвалося ж 397 осіб. Про це на початку заходу повідомила голова мандатної комісії Лариса Усаченко. Також вона поінформувала, що 381 делегат має вищу освіту, 35 – науковий ступінь, 67 є депутатами різних рівнів. Наостанок додала: «Є серед нас і два Герої України».

Із програмною доповіддю виступив лідер міського осередку НСНУ Микола Мартиненко. Він одразу ж зазначив: «На жаль, нам певною мірою не вдалося скористатися перемогою в Помаранчевій революції, не вдалося уникнути розколу в президентській команді». Нинішній стан у суспільстві пан Мартиненко охарактеризував як «синдром похмілля на чужому весіллі». І продовжив: «Політичні аферисти усіх мастей обрали нашу партію мішенню для критики. Але нас це не лякає, бо, як відомо, б’ють по сильних. Тому з упевненістю можна заявити: ми прийшли в політику надовго».

Як то кажуть, дай, Боже… Я впіймав себе на думці, що останню фразу десь  уже чув. І одразу ж згадав: про «надовго» казав Віктор Янукович після того, як став прем’єр-міністром. На що тодішній керівник президентської адміністрації Віктор Медведчук на черговому з’їзді своєї партії різко відреагував: «А ми прийшли назавжди».

Але повернемося до доповіді. «Як ви знаєте, – нагадав далі присутнім промовець, – були спроби звинуватити мене в корупції. Добре, що всі крапки над «і» в цій справі вже розставлено. Але погано те, що доводиться постійно виправдовуватися. Треба зробити так, щоб бруд падав на тих, хто ним кидається. Ми не дозволимо шантажувати колег по партії».

У своєму виступі керманич столичних «нашоукраїнців» намагався менше говорити про відсотки, більше про тенденції. Виокремив такі: «ставлення до уряду Єханурова – помірно позитивне» і «ліміт довіри громадян ще не вичерпано». Сюди ж можна додати постулат: «Хочемо чи ні, але з нами асоціюються всі недоліки нинішньої влади». Тому активісти партії мають вести копітку роз’яснювальну роботу серед населення, зокрема киян, котрі, на думку пана Мартиненка, «дуже критично налаштовані люди». Загал треба переконувати в тому, що «саме ми не допустили проведення адміністративно-територіальної реформи в Києві, ми підтримали ініціативу щодо повернення Мінфіном столичній громаді майже одного мільярда гривень». А ще люд має знати, що НСНУ в столиці не є партією влади, позаяк «ми лише на півдорозі до цього».

Це твердження можна було б узяти на віру, якби не одна заковика. Річ у тім, що і Київський міський голова, і його деякі заступники (перший заступник Валерій Борисов, навіть у президії сидів), і ще цілий сонм столичних посадовців перебувають у лавах НСНУ, в Київраді створено фракцію із членів та симпатиків партії…

«На районному рівні ми не маємо своїх представників, тому не можемо вважатися партією влади», – зазначив під час обговорення доповіді народний депутат Валерій Лебедівський. До речі, цю тезу було записано в текст резолюції конференції. Там же й означено завдання: за результатами наступних виборів створити депутатську більшість – у парламенті, Київраді та районних радах.

Делегат Костянтин Матвієнко у своєму виступі зазначив, що «місцева номенклатура не адекватна сучасним вимогам» і звинуватив столичну владу «в неефективному використанні коштів, горезвісній стратегії міста, соціокультурних проблемах». Олександра Омельченка ж промовець порівняв із Батиєм – «той теж нищив Київ». Виступ пана Матвієнка супроводжувався схвальними оплесками. Потім слово взяв депутат Київради Володимир Присяжнюк. Йому також аплодували, надто ж після слів: «Як голова бюджетної комісії Київради я готовий за наклепницькі слова подати на однопартійця Костянтина Матвієнка до суду».

«Що нас усіх єднає? – звернувся до присутніх народний депутат Юрій Оробець. – Спільний інтерес, бо кожен мріє побачити себе у списках. Тут багато йшлося про нападки на НСНУ. Але як відомо: собаки гавкають, а караван… Утім-то й річ, що караван не йде, а зупинився. Два місяці наша партія не ухвалювала жодних рішень. Що зробити, щоб караван ішов далі? Треба спитати з верблюдів».

Наостанок наведу тезу Миколи Мартиненка: «Ми нікому не гарантуватимемо місць у списку чи посад при владі. А тим, хто не вважає себе рівним серед рівних, радив би вийти з партії».

Делегати конференції звернулися до Президента України Віктора Ющенка з пропозицією, аби він очолив виборчий список Блоку «Наша Україна». Щодо висування або підтримки певного претендента на посаду Київського міського голови, то партійці поки що не визначилися з кандидатурою.