Долари, пляшки і протести проти забитих м’ячів і яскравого видовища

Одна восьма фіналу, либонь, остання стадія кубкових перегонів, яка спроможна на гучну сенсацію. Бодай тому, що саме вона стає зазвичай останньою й для нижчелігових колективів. Але цього разу несподіванки можливі й надалі. До того ж як у грі, так і поза нею.

Пристрасті по-львівськи. Ажіотаж навколо кубкового протистояння лідерів двох дивізіонів зчинився задовго до стартового свистка судді. А спричинили його зелені папірці з портретами американських президентів: організатори матчу відмовилися надавати донецькій телекомпанії ефір задарма, зажадавши, за неофіційною інформацією, стотисячну оплату. Звісно, в американських доларах. Пристрасті вирували й упродовж ігрових баталій, вихлюпуючись інколи й через вінця. В усякому разі, в епізоді, коли судді не зарахували «правильний», на думку львів’ян, перший гол у ворота «Шахтаря», лінійний асистент арбітра потрапив під «обстріл» порожніми пластиковими пляшками. Власне гра, на щастя, не розчарувала: вона була і змістовною, і напруженою, тож нудьгувати майже 30-тисячній глядацькій аудиторії не довелося. А перемога «Карпат» стала своєрідною і достоту промовистою відповіддю на деяку легковажність гостей, котрі не задіяли в стартовому складі кількох провідних виконавців. З’ясувалося, що перемагати можна й чемпіона, якщо існує відповідна мотивація. Моральна, як у Львові, – передусім. Визнав це й Мирча Луческу, наголосивши на післяматчевій прес-конференції на помилках своїх підопічних і на закономірності перемоги господарів.

Дебюти по-київськи. Експериментальний склад виставив на матч проти «Металіста» й динамівський наставник Анатолій Дем’яненко. Щоправда, з об’єктивних причин: травмовані чи хворіють одразу п’ятеро провідних футболістів – Шовковський, Гусєв, Гавранчич, Чернат і Шацьких, до яких уже безпосередньо перед поєдинком долучилися ще й Леко та Ринкон. Оновлена команда, на перших ролях у якій опинилися не найкраще підготовлені функціонально Белькевич і Верпаковськис, довго мучила себе і симпатиків безплідним вовтузінням з м’ячем у середині поля. Киянам не вистачало ні швидкості, ні потужності, тож молодий нігерієць Юссуф був змушений майже самотужки «руйнувати» комбінаційні мережива гостей на центральній осі. Тим часом Белькевич і Ребров обмежувалися грою виключно на так званих «чистих» м’ячах, уникаючи жорстких єдиноборств. А наступ господарів, передбачуваний і зовсім не грізний, був холостим апріорі. Так тривало майже до середини другого тайму, коли до маловидовищного групового маневру «блакитно-білих» долучилися молоді Милевський і Алієв. «Джокери» й забезпечили переможний результат: один бездоганно виконав штрафний, другий опинився в потрібному місці в потрібний час. Але не меншої похвали заслуговують і новачки «Динамо»: 18-річний дебютант Рибка зберіг ворота «сухими», а не набагато старший серб Петкович відзначився неабиякою працездатністю на позиції правофлангового лінійного.

Реакція по-донецьки. Подейкують, найперша нинішнього сезону поразка чемпіона в національних змаганнях, зафіксована в Львові, може й не стати історичним фактом, оскільки «Шахтар» опротестував підсумок суперництва. Причина: незабезпечення господарями громадського порядку на стадіоні. Регламент однозначного трактування цього епізоду не дає, тож відповідні футбольні органи можуть ухвалити одне з трьох рішень: затвердити результат; зарахувати «Карпатам» технічну поразку; змусити команди переграти матч, до того ж – на нейтральному полі. Зрозуміло, що в будь-якому разі ні футбольному клубові «Карпати», ні львівському стадіону штрафних санкцій не уникнути. Все інше на совісті бюро ПФЛ, президентом якого є колишній віце-президент «Шахтаря».