Боротьба за столицю: всі проти одного?

Київський міський голова Олександр Омельченко має найвищі шанси знову посісти цю посаду: його нинішній рейтинг удвічі перевищує рейтинги інших основних претендентів. Поки що жодна політична сила не наважилася зробити йому передвиборний виклик. Проте аналітики прогнозують цього разу найжорсткішу боротьбу за крісло мера.

«Перемога вимагатиме від Омельченка зусиль значно масштабніших, ніж в попередні роки. Меру доведеться воювати на кілька фронтів відразу, – йдеться у висновках презентованого днями дослідження Агентства моделювання ситуацій (АМС). – Олександра Омельченка чекає безпрецедентно важка кампанія, полегшуватиме яку тільки факт високого особистого рейтингу серед столичних виборців».

Проти Олександра Омельченка воюватимуть усі основні бізнесово-політичні групи, працюватимуть великі гроші, центральні засоби масової інформації тощо. Головна причина, на думку аналітиків, у самому Омельченку: по-перше, через свою незаідеологізованість, самостійність, власну позицію він нажив ворогів як у колишній владі (а нині опозиції), так і в нинішній; по-друге, економічно, фінансово й ресурсно Київ став значно привабливішим за роки керування командою Олександра Олександровича. Бо коли Омельченко очолив міську владу, то, як зазначає у дослідженні АМС, «пишатися хорошими економічними і соціальними показниками в столиці не було жодних підстав», а, отже, й на виборах було менше конкурентів. Експерти переконані, що саме представники великого бізнесу, яким Омельченко став на перешкоді у привласненні комунального майна, «можуть висунути або підтримати компромісну фігуру». Втім, експерти зазначають, що «влада не має власного претендента з достатньо високим рейтингом», тому може підтримати нинішнього мера. Водночас обійти його шляхом формування депутатської більшості у Київраді навколо НСНУ. Якщо така спілка становитиме 60 голосів, то мер опиниться «на гачку» можливої перспективи висловлення йому недовіри у потрібний момент. Але аналітики зазначають і те, що Омельченку завжди було легко знайти спільну мову з депутатами Київради.
– Поки що серйозних конкурентів в Омельченка нема. Нема політиків, які можуть кинути йому рукавичку. Колись був лише Кучма, який міг зробити так, щоб Омельченко перестав бути мером. Але якщо цього не зумів зробити він, то Ющенку таке не вдасться. Омельченко має добру здібність до переговорів, він найталановитіший політик не лише в Києві, а й в Україні, вміє утриматися незалежно від вітрів, успішно залагодити конфліктну ситуацію, – вважає заступник директора АМС Олексій Голобуцький.

Хоч Омельченко, на думку аналітиків, більше асоціюється як господарник, а не політик, однак саме в цьому є його політика. «А я знаю, хто може перемогти Омельченка, – це Юлія Володимирівна», – заявив директор АМС Віталій Бала, орієнтуючись, очевидно, на високий рейтинг БЮТ серед киян. Проте Віталій Бала також переконаний, що ніхто інший з БЮТ «не виграє вибори – я це одразу заявляю». «Відмінність Омельченка у тому, що він більше реформатор, а не революціонер», – доповнив колегу доктор політичних наук Валентин Якушик.

На прес-конференції АМС оперувало такими цифрами різних соціологічних служб: рейтинг довіри О.Омельченка – 65 відсотків, 56 відсотків киян «припускають можливість проголосувати за нього на виборах мера», 54 відсотки позитивно оцінюють його як політичного діяча, 34 відсотки дають позитивну характеристику діяльності як держчиновника, 70 відсотків киян вважають, що міська влада «справляється зі своїми обов’язками», більшість опитаних задоволені життям у столиці… «Він і досі зберігає за собою серед киян статус талановитого господарника, що підняв економіку Києва, перетворив на європейську столицю», – йдеться у вступі до дослідження.

Експерти згадували використання брудних технологій проти Омельченка, обидві спроби Кучми зняти його з посади, та кілька спроб підірвати його рейтинг шляхом прокурорського пошуку компромату, згадували судилище з Суркісом та інші технології. «Численні конфлікти, які виникали довкола Омельченка, йому завжди вдавалося долати. Омельченку вдалося не тільки успішно встояти проти жорсткого натиску опонентів, а й стати фігурою всеукраїнського масштабу», – йдеться у дослідженні.

Нині ж, як сказано далі, «місто із найвищими темпами розвитку, ділової активності стало вдвічі привабливішим для охочих покерувати…» А, отже, – «буквально кожна громадська організація, котра працює проти Омельченка-мера, буде взята під контроль фінансово потужними політичними діячами». Політологи прогнозують, що на посаду мера балатуватиметься щонайменше 10 – 15 осіб. «І заздалегідь зрозуміло, що один на одного вони витрачатимуть менше ресурсів, ніж на нього», – вважають експерти АМС.