Жертовність і жертва

Що може одна людина

Унікальна виставка працює нині в Державному музеї літератури. «Рауль Валенберґ – сила однієї людини». Саме в Україні – уперше за межами Швеції – відкрито цю експозицію з Єврейського музею у Стокгольмі. У жовтні вона ще в Києві, а далі помандрує до Львова.

Хто такий Рауль Валенберґ? Чому йому, як виняток, присвячено окремий пам’ятний куточок у риксдаґу (парламенті) Швеції, що, пригадую, мене особливо вразило?

Рауль Валенберґ – один із найвідоміших героїв Швеції, бізнесмен і дипломат. Саме йому під час Другої світової війни чудом-дивом удалося врятувати десятки тисяч угорських євреїв від вірної загибелі. А 17 січня 1945 року тридцятидворічного шведа схопила радянська таємна служба. Досі достеменно невідомо, як і де обірвалося його життя.

Це – виставка-дослідження, особливість якої – аби глядачі ніби опинилися в тому часі й місцях, де перебував і діяв Рауль Валенберґ. Мета – максимально, через світло й тінь, знімки й звуки донести до іноземного відвідувача пам’ять про виняткову постать.

Рауль рано втратив батька. Дідусь подбав, щоб онук здобув міжнародну освіту. Він опинився за кордоном, побував у різних країнах, де вивчив кілька іноземних мов і банківську справу. Йому стелилася блискуча кар’єра у фінансовій імперії родини Валенберґів. Та з початком Другої світової війни всі плани обірвалися. І волею долі саме його, Рауля Валенберґа, було призначено до Угорщини з місією порятунку угорських євреїв від фашистів. Його виняткова людяність, воля, послідовність, винахідливість, дипломатична недоторканність, зрештою, дали йому змогу здійснити неможливе в тих умовах. Але Рауль Валенберґ уже не повернувся до рідної Швеції. За підозрою у шпипунстві радянські спецлужби заарештували його і відправили на Луб’янку до Москви. Його сліди донині втрачено. На всі запити Швеції Росія відповідала, що Валенберґа знайшли мертвим у камері 1947 року.

Подвиг Рауля Валенберґа – доказ того, що може одна лише людина, уперто борючись з реальним злом. І про це варто повсякчас нагадувати новим поколінням, у час, коли так розпанашено пропагується цинізм та насильство. Відомі численні спроби змалювати долю Валенберґа в кількох творах та художніх стрічках. Він зміг бути реальним героєм у реальному житті, хоча коли це шлях не для всіх. Жодне суспільство не може розвиватися без прикладів жертовності.