Півсотні претендентів на заповітний титул

Українського футболіста року назвуть читачі «Українського футболу»

Найкращого футболіста країни, за багаторічною традицією, визначає головне спеціалізоване видання – газета «Український футбол». А в її щорічному референдумі, також за давньою традицією, зазвичай беруть участь усі бажаючі, попередньо розподілені на три структурні групи – фахівці, спортивні журналісти та просто уболівальники. Нинішній сезон акції – п’ятнадцятий за ліком, а от історичних лауреатів було лише семеро.

Найпершим, уже далекого 1991 року, титул найкращого футболіста України здобув  київський динамівець Ахрик Цвейба. Потім настали зоряні часи його одноклубників: тричі поспіль – Віктора Леоненка, 1995 року – Юрія Калитвинцева, ще пізніше Сергія Реброва і Андрія Шевченка, котрі  спочатку чергували свої тріумфи, аж доки, починаючи з 1999 року, Шевченко не схилив чаші терезів остаточно на свій бік. Нарешті, 2002 року вперше в Україні найкращим став не динамівець: пальму першості читачі «УФ» віддали Анатолієві Тимощуку з «Шахтаря», якого ще за рік змінив на вітчизняному футбольному Олімпі дніпропетровець Олег Венглинський. Проте минулий рік виявився знову щасливим для Шевченка, до того ж – подвійно: він став найкращим і на Батьківщині, і в Європі… П’ятнадцятий референдум апріорі найцікавіший: вибирати є і з кого, і за що.  Достатньо нагадати, що наша національна команда вперше в історії пробилася до фіналу світового чемпіонату. Та й організатори референдуму подбали про додаткову інтригу: авторитетне журі на чолі з відомим футболістом і тренером Володимиром Трошкіним обмежило коло претендентів на заповітний титул п’ятдесятьма прізвищами. Вибір можна робити тільки з них: Бєлик, Ващук, Венглинський, Вірт, Воробей, Воронін, Гай, Глущенко, О.Головко, Грицай, Гусєв, Гусин, Єзерський, Закарлюка, Зотов, Кирлик, Кобин, Ковпак, А.Конюшенко, Корнєв, Косирін, Левига, Любарський, Мазуренко, Мальцев, Мизін, Назаренко, Несмачний, Олексієнко, Пуканич, Радченко, Ребров, Рикун, Ротань, Русол,Сачко, Старцев, Тимощук, Федоров, Целих, Цихмейструк, Чечер, Чижевський, Шевченко, Шевчук, Шелаєв, Шищенко, Шовковський, Ярош, Яценко.

Сподіваємося, активну участь у національному референдумі візьмуть і читачі «Вечірки». Журналісти вашої газети оприлюднять свої варіанти чільної трійки на початку наступного місяця.