Психодієтика: що це?

Ви, мабуть, помічали, що настрій нерідко поліпшується після того, як випало з’їсти «щось смачненьке». Цьому є суто медичне пояснення: психічне самопочуття і навіть деякі психічні хвороби залежать від  харчування, названого «психодієтикою». Про неї розповідає лікар загальної практики Павло ЗАСУНЬКО.

Галузь медицини під такою назвою близько півстоліття тому заснували американські психіатри Є. Хераскін та У. Рінгедорф. Основні її принципи викладено в їхній фундаментальній праці «Психодієтика: харчування як ключ до емоційного здоров’я», де на широких клінічних спостереженнях та статистичних даних дослідники доводять вплив їжі на психічний стан людини.

Зокрема, ці лікарі-науковці унаочнюють взаємо-зв’язок певних захворювань із дефіцитом деяких речовин, які людина не одержує в процесі харчування. Так, посилаючись на результати інших учених і власні випадки виліковності шизофренії, вони обстоюють думку, що цю недугу можна подолати завдяки «мегавітамінній терапії», особливо вживанню продуктів, багатих на вітамін В3 (ніацін) та його препаратів. Передусім це – м’ясні субпродукти (печінка, нирки, серце, язик), яйця, риба (тунець, лосось), птиця, баранина, арахіс, мигдаль, курага, зелений горошок, соя. Найбільше цього вітаміну міститься в пивних дріжджах, що, до слова, раніше випускала й наша вітчизняна фармацевтична промисловість у вигляді препарату «гефефітин». Тепер же вони продаються в аптеках як недешева за ціною біоактивна добавка (БАД) імпортного виробництва. Річ у тім, що ця речовина безпосередньо впливає на діяльність нервових клітин, забезпечує їхнє злагоджене функціонування, а в організмі накопичується в незначній кількості (в печінці). Його щоденна потреба  становить 15-20 мг.  Нестача ж ніаціну компенсується з внутрішніх резервів: в організмі ця речовина виробляється з амінокислоти «триптофан», що, в свою чергу, потрібна для синтезу серотоніну, від якого також залежать нормальні процеси в мозку, отже, наш сон та настрій. Більше того, дефіцит серотоніну спричиняє не лише безсоння, розсіяність уваги, порушення процесів мислення, а й депресію, галюцинації, навіть… шизофренію.

Цю недугу також  спричиняє патологічний метаболізм, нестача вітаміну С (аскорбінова кислота). Депресію – брак вітаміну В6 (пірідоксин). А низьке засвоєння вітаміну В12 (ціанокобаламін) – параною, ту ж таки шизофренію та інші розлади не лише психіки. Отже, необхідно регулярно і вдосталь вживати  продукти з високим вмістом цих речовин. Універсальні продукти – печінка, риба, яйця, горіхи, соя, висівки або пророщені зерна пшениці, житній хліб. Щодо триптофану, то його  забезпечують молочнокислі продукти, найбільше – сир.

Годі й говорити, наскільки байдужі організмо-ві, а то й шкідливі, рафіновані продукти (цукор, очищені олії, борошно високого ґатунку), а також ті, що містять барвники, консерванти, нітрати та нітрити («рожеві» ковбаси, кольорові штучні напої тощо). Безвідмовний засіб: щодня вживати сирі овочі та фрукти, бодай одне-два яблука. І тоді  бадьорий настрій і  запобігання багатьом захворюванням – гарантовано.