Не комірчина, а комора вітамінів

Скромна  посестра троянди – шипшина – не часто прикрашає садові ділянки, бо надто вже розростається. Зате росте собі привільно на узліссях, у  видолинках, ярах, на узгір’ях. А які розкішні її зарослі у горах Криму! І такі рясні, великі й  соковиті плоди. Вони достигають на початку жовтня. От саме тепер і час їх збирати, адже плоди шипшини – то ціла комора вітамінів.

У м’якоті плодів міститься близько 14 відсотків вітаміну С, і за його кількістю рівних цій ягоді у природі немає.

Лікар-алопат із 40-річним стажем Василь Кархут наголошує, що  плоди шипшини містять каротин, ретинол, рибофлевін, вітаміни К і Р, до того ж речовини ці в ній дуже вдало поєднані. Саме ці властивості й обумовлюють застосування шипшини при діатезі, атеросклерозі, інфікованих ранах, що погано гояться, при курячій сліпоті, каменях у печінці й нирках, для поліпшення функції кровотворних органів. Насиченість же вітаміном С робить шипшину незамінним засобом у боротьбі із застудними захворюваннями, причому такими тяжкими, як коклюш, скарлатина, дифтерія, пневмонія. Крім того, склянка відвару чи настою із шипшини у зимовий період – чудовий засіб від авітамінозу та пов’язаних із ним недуг.

Плоди шипшини одразу після збирання варто висушити у духовці при температурі +70-80°С, часто помішуючи.

Сушені ягоди треба заварювати окропом і пити цей настій свіжим, бо що довше стоїть заварена шипшина, то більше втрачається вітаміну С.

Чай готують так: на 1 склянку окропу беруть 1 столову ложку потовчених ягід і кип’ятять 5 хв. П’ють по 1 склянці вранці і ввечері при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастриті з недостатньою секрецією шлункового соку, для виведення каменів із печінки і сечових органів, при склерозі вінцевих судин серця.

Можна робити напар листків шипшини: 1 столова ложка на 1 склянкку окропу, настоювати 10 хвилин. Вживають по 1 склянці на день для поліпшення моторної функції шлунка, усунення метеоризму, заспокоєння болю у шлунку. П’ють перед їдою. Іноді з великих спілих плодів готують варення. Їх миють, сушать на повітрі, видаляють насіння з волосками.  Варять сироп, всипають очищені плоди і варять на слабкому вогні, знімаючи піну. Коли ягоди починають опускатися на дно посудини, вливають сік лимона. На 1 кг шипшини дають 500 г цукру і сік одного лимона.

Існує багато видів і різновидів шипшини, а найбагатша на аскорбінову кислоту  – шипшина корична.