Україна – СОТ: які шанси?

Про шанси України вступити до Світової організації торгівлі вже в грудні висловилися гендиректор цієї міжнародної організації Паскаль Ламі та Президент України. Зокрема Віктор Ющенко вважає, що цього року Україна таки зможе стати членом СОТ. Пан Ламі сумнівається.

Які ж наслідки для України може мати сповільнення інтеграції в міжнародну торговельну систему? Ціна питання – 8 мільярдів доларів, саме стільки, на думку Віктора Ющенка, Україна втрачає щороку від того, що не є членом СОТ і не має статусу держави з ринковою економікою.

Президент сподівається, що парламент ухвалить необхідні документи вже наприкінці цього тижня. Натомість інші політики нарікають на те, що влада не говорить відверто про можливі збитки для українських підприємців, наголошує «Вашингтон пост». Крім того, цей процес можуть затягнути «регіонали», які повідомили, що доти, доки вступ до СОТ не буде прозорим і доки не висловляться національні виробники, Партія регіонів не голосуватиме за законопроекти щодо СОТ.

Щоб вступити до СОТ, крім зміни законів, Україна ще має підписати двосторонні протоколи з усіма членами цієї організації. За даними урядовців, 80 відсотків протоколів уже є, але ще потрібно домовитися з такими провідними світовими гравцями, як Сполучені Штати та Австралія.

Шанси, що Україна невдовзі таки приєднається до СОТ, дуже малі, зазначив для радіо «Свобода» директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. А слова керівника СОТ він розцінює як попередження: «Зрозуміло, що там виникає певне занепокоєння, пов’язане з перенесенням офіційного засідання робочої групи (Україна – СОТ), що мало відбутися ще у вересні. Із другого боку, вони активно споcтерігають за тим, як відбувається в українському парламенті обговорення законодавства про вступ до СОТ. Це, з одного боку, елемент невизначеності, створений самою Україною, а, з другого – дуже жорстке нагадування: мовляв, якщо хочете бути з нами, то треба для цього працювати».

Деякі українські підприємці постраждають від вступу держави до СОТ, але переваги для економіки загалом і для пересічних громадян будуть значно більшими, – переконують уже польські економісти зі сторінок «Глосу Вєлікополскі».