Позбавляти ліцензії і порушувати справи

Чавунна кришка люка або решітка вагою 30-40 кілограмів у приватному господарстві ні до чого: її діаметр завеликий, і тому важку знахідку не покладеш навіть у діжку як гніт на квашені капусту чи яблука. Згодиться чавунне добро хіба що п’яничкам, наркоманам або неробам, які хочуть хоч якось упіймати дармову копійчину. Тому й крадуть ці кришки та здають у пункти прийому металобрухту.

Крадій захищає свій інтерес. Він заробляє на прожиття тим, що постачає зацікавленим особам продукцію, яка має попит. А от організатори прийому металевих кришок та решіток – люди формально начебто нейтральні, але де-факто спонукають і заохочують крадіїв. Тож підприємці, які «бізнесують» на чавунних виробах, повинні б нести відповідальність. За словами заступника голови КМДА Івана Данькевича, в рамках місячника з благоустрою (хоча тільки місячником ця робота не обмежиться) у Києві правоохоронні органи спільно із комунальними підприємствами та районними держадміністраціями проводитимуть рейди по тих пунктах, де приймають металеві, чавунні вироби, а потім здають їх як брухт на переробку. Пунктам збирання металобрухту рішенням сесії Київради, а також розпорядженням міського голови заборонено приймати вироби із ознаками того, що вони вкрадені. Скажімо, на звалищах не валяються огорожі з могил, бронзові таблички чи скульптури з пам’ятників, контактори чи котушки з ліфтів, решітки зливоприймачів або кришки з каналізаційних колодязів. На злодіїв уже завели кілька кримінальних справ та притягнули їх до відповідальності.

«Потрібно ще раз довести всім, хто має стосунок до металобрухту, що приймати навіть фрагменти конструкції люків колодязів чи решіток зливоприймачів заборонено. І в разі порушень позбавляти їх ліцензії. Штраф тут не допоможе, бо він мізерний, і той, хто займається бізнесом, сплатить штраф на місяць наперед, аби до нього не чіплялися», – пропонує директор КК «Київавтодор» Володимир Жуков.

Комерційний директор заводу «Ісполін» також вважає, що слід постійно контролювати роботу приймальних пунктів металобрухту. Альтернативу чавуну, звичайно, можна знайти, але ж чавунний люк все одно залишиться найнадійнішим, бо в експлуатації він практично вічний.