Протікають труби і дахи

Чи готова столиця до зими?

Стан підготовки київського господарства до зими розглядали на розширеному засіданні колегії КМДА вже вкотре. Окремі підсумки підбито і цього тижня у квартирах киян будуть теплими батареї.

Начальник Головного управління палива, енергетики та енергозбереження Олексій Демидов зазначив, що для приведення в належний стан енергетичного обладнання столиці, її надійного теплопостачання було використано близько 50 млн. грн. Він запевнив, що нині в Києві усунуто практично всі пошкодження тепломереж. «До опалювального сезону підготовлено майже всі теплопункти», – наголосив він. Акти готовності отримали 96 відсотків будинків усіх форм власності. Голова правління – генеральний директор АЕК «Київенерго» Борис Ященко запевнив, що до початку опалювального сезону та зими готове й «Київенерго». «Реконструкцію електричного обладнання та теплових мереж в основному завершено. Резервне паливо повністю заготовлено», – пояснив він. Однак проблемою стало значне зниження рівня оплати за спожиті енергоносії. Нині у столиці цей борг перевищив 1,6 млрд. грн.

Для того, аби тепло до осель потрапило вчасно, чимало зусиль довелося докласти Головному управлінню житлового господарства Києва. Його начальник Віктор Вакараш розповів, що цього року системи водопостачання замінили в 582 будинках. «Але це дуже повільні темпи! Якщо так продовжуватиметься й надалі, то повністю замінити у столиці системи гарячого водопостачання ми зможемо лише за 15 років!» – пояснив він і запропонував усім головам райдержадміністрацій наступного року значно збільшити обсяги цих робіт. Пан Вакараш також наголосив, що мало не щодня від киян надходить приблизно 10-15 скарг на те, що протікають системи водопостачання. Однак, за його словами, найгірша ситуація з ремонтом покрівель, на що теж доволі часто скаржаться кияни. Актуальним залишається питання щодо ремонту та заміни балконів. «Особливо в Шевченківському, Подільському, Печерському та Голосіївському районах столиці», – зауважив пан Вакараш і, аби чимшвидше привести балкони в належний стан, запропонував передусім провести їх інвентаризацію. Щодо готовності столичного господарства до зими, то загальний підсумок роботи управління можна буде підбивати лише за пару тижнів.