Затемнення над Києвом

Затемнення Сонця як астрономічне явище варте того, щоб про нього поговорити окремо. І не просто пофілософствувати. Скажіть на милість, який такий небесний механік розрахував розміри, рух найближчих до нас світил і відстані між ними таким чином, що видимі з Землі діаметри Сонця і Місяця майже тотожні, а це «майже» за повного затемнення нашої зірки дає змогу спостерігати надзвичайно гарне видовище – «корону»?

Однак повне сонячне затемнення спостерігали 3 жовтня цього року жителі Іспанії. Позаздримо їм по-доброму. Натомість в Інтернеті промайнуло повідомлення, що й у Києві цього дня щось таке можна буде побачити.

Дізнався про це пізно. Мало того, що не прихопив із дому бінокль, та ще й знайти закіптюжене скельце з огляду на цейтнот виявилося неабиякою проблемою. Виручила… Японія. Буквально останньої миті потрапили на очі привезені мною 1996 року негативи. Схопивши два з них із засвіченими кадрами (лише подвійний шар затемненої плівки зробив сонячний диск доступним для спостереження), поквапився на вулицю. Аби побачити місячний окрайчик на Сонці. Астрономи стверджують, що кияни все ж таки спостерігатимуть і повне затемнення Сонця, з короною та всім іншим. А станеться це 15 жовтня… 2126 року.