На дистанцію виходять новачки

Поборотися за бажані відсотки на майбутніх виборах прагнуть не лише визнані політичні гравці, а й новобранці, як от партія «Могутня Україна», яка на майдані Незалежності заявила про своє існування.

На центральній площі Києва недільного ранку було встановлено дві сцени навпроти одна одної. Величезна – для рок-концерту, звідки гучно лунали баси при перевірці апаратури, а друга – скромних розмірів із написом «Могутня Україна». Щоправда, саме тут спостерігалося пожвавлення. Молоді люди (на вигляд 18-25 років) із різних регіонів, що засвідчували їхні транспаранти, стояли, вишикувавшись у стрункі ряди, кожна область окремо. Громада енергійно розмахувала бірюзовими прапорами – саме такий партійний колір «Могутньої України», але гасел видно не було.

Так проходив перший відкритий (тобто просто неба) з’їзд партії «Могутня Україна», де її лідер Олександр Чубатенко ознайомив своїх прибічників із партійною програмою. Чесно кажучи, крім журналістів і молоді з прапорами, охочих активно приєднатися до роботи з’їзду було небагато. Тож майдан Незалежності як місце проведення заходу скоріше всього обрали символічно. Можливо, організатори сподівалися, що воно буде для них таким же успішним як для помаранчевих революціонерів або хоча б приверне увагу незвичною формою проведення.

Оригінальністю «могутньоукраїнці» не здивували. Можна було почути те, що чули роками, і дещо з того, що обіцяє нова влада. На кшталт «корупціонерів і казнокрадів не будуть пересаджувати з одного керівного крісла в інше, а – до в’язниці», «на українських екранах не буде насилля й реклами спиртних напоїв», «будемо вступати в міжнародні альянси на своїх умовах». І як підсумок, головне покликання партії її лідер охарактеризував так: «Могутня Україна» потрібна всім. Громадянам – щоб відстояти свою гідність, керівництву держави – щоб нарешті не лише на словах розділити владу й бізнес».

Представники партії вважають близькими їм стратегії «Батьківщини» Юлії Тимощенко, а також партій Литвина та Мороза. Загалом «могутньоукраїнці» налаштовані дуже оптимістично і самовпевнено. Навіть збираються на виборах отримати 30 відсотків електоральних голосів. У той час, коли, наприклад, Партія регіонів, одна з найбільш рейтингових, на майбутніх виборах за прогнозами може розраховувати на 25 відсотків.

«Я не новачок у політиці, – запевняє голова партії, котра, видно з усього, орієнтується на молодь, не надто політично активну частину суспільства, – знаю, як перемагати і як тримати удар. Ми розуміємо, які правила гри має виробити наша країна – і на зовнішньо політичному полі, й на вітчизняному, де хаотично рухаються політичні сили в пошуках варіантів об’єднання заради подолання заповітного бар’єру. Ми знаємо як зупинити хаос. Ми можемо це зробити. І ми це зробимо...»

Не знаю, чи переконав пан Чубатенко присутніх у декларованих перспективах, бо мене якось не дуже. До речі, юнак, який стояв поруч (він виявився студентом КПІ Олегом Дворніченком) на запитання, чи привабила його «Могутня Україна» відповів: «Могутня Україна мене, звичайно, приваблює, а от партія... – Лунали лозунги, які вже набили оскомину».