Ні «брудним» технологіям!

Українські вибори вже важко уявити без брудних технологій. І нерідко в нечесній грі звинувачують політтехнологів, які допомагають кандидатам. Через це страждає імідж української політології. У такій ситуації консультанти вирішили підписати хартію етичних принципів, аби якось унормувати свою діяльність. Подібні документи вже існують в багатьох країнах, приміром у США та Росії.

Експерти відмовляються використовувати «брудні» технології й не порушуватимуть професійну етику. Політичні консультанти не допускатимуть поширення неправдивих відомостей про кандидатів. Політологи, які порушуватимуть моральні принципи, будуть публічно засуджені.

До хартії приєдналися провідні українські політологи й політтехнологи. Зокрема, до церемонії урочистого підписання цього документа долучилися Андрій Єрмолаєв, Володимир Полохало, Вадим Карасьов, Володимир Фесенко. А от їхні російські колеги, які нерідко гостюють під час виборів в Україні, не поспішають підписувати. Бажання висловив лише незалежний аналітик Андрій Окара.

– Російські політтехнологи приїжджають сюди на заробітки, – пояснив Володимир Полохало. – Їх не хвилює їхня репутація. Вони морально розкріпачені, а в нас є моральні табу, бо ми живемо в Україні.

Політологи також звернулися до Віктора Ющенка. Вони занепокоєні поточною політичною ситуацією й наголошують на необхідності змін у системі державного управління. Доцільно розробити довгострокову стратегію розвитку держави. Президентові пропонують скористатися послугами політичних консультантів під час розв’язання державних проблем.